За първи път Денят на народните будители – 1 ноември

...
За първи път Денят на народните будители – 1 ноември
Коментари Харесай

Пловдивските културни институти отбелязват 100 години от първото честване на Деня на народните будители

За първи път Денят на националните будители – 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година.

Дотогава, на тази дата се е чествал денят на Свети Иван Рилски /по остарял стил/. През 1922 година Народното събрание афишира този ден за празник на всички „ заслужили българи “, както са се изразявали тогава. В освободена от османско господство България както интелигенцията, по този начин и всеобщият човек осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които основали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе битка за държавен суверенитет. Много градове и села желаят да отдадат заслужената благодарност към националните будители освен като кръщават улици, читалища и учебни заведения на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на националното просвещение на България, през 1922 година внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските национални будители.

Далеч преди формалното оповестяване на този празник със закон, българският народ уважава своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е празнуван в Пловдив през 1909 година, а от 1922 до 1945 година е общонационален празник.

От 1945 година празникът е анулиран и след дълго спиране. Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36 Народно заседание на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника.

През актуалната година означаваме древен празник от първото публично честване. По този мотив пловдивските културни институти са подготвили разнообразна и забавна стратегия за празника и чакат пловдивчани и посетители на града на събитията.

Вижте програмата!

Събитията стартират на 29 и 30 октомври 2022, от 12.00 часа пред постройката на Община Пловдив на пл. „ Стефан Стамболов “ №1 – Концерт на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев и солистка Едит Унджиян

„ Биг Бенд Пловдив “ е формиран напълно от професионални музиканти и през годините бързо се трансформира в една от музикалните емблеми на Пловдив. Основател, началник и диригент на оркестъра е Николай Гешев. Лесно различим, невъздържан на сцената и доста обичан от своята възторжена аудитория – по този начин най-кратко може да се опише наличието на Биг Бенда. Оркестърът има осъществени голям брой планове с съвсем всички изявени джаз и поп реализатори в България. От няколко години си партнира на сцената и с гениите на „ Арт Войс център “ с началник Руми Иванова.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ ТРАКИЯ “

1.11. 2022г.,19:00ч., в ДК „ Борис Христов “, Концерт в памет на доцент Стефан Мутафчиев

В Деня на националните будители – 1 ноември, Фолклорен отбор „ Тракия “ и Община Пловдив имат удоволствието да поканят пловдивчани и посетители на града на концерт- реверанс пред делото и паметта на доцент Стефан Мутафчиев.

В събитието, отдадено на 80 години от рождението на създателя и диригент – Стефан Мутафчиев, ще вземат присъединяване хоровете и оркестрите на Фолклорен отбор „ Тракия “, Професионален фолклорен отбор „ Пазарджик “ и Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка лъка “.

Концертът на 1 ноември 2022 година, в Дом на културата „ Борис Христов “, с начален час 19:00 часа е подарък от община Пловдив за жителите и гостите на града във връзка празника.

 Входът е с безвъзмездни предложения, които могат да се вземат от постройката на ФА „ Тракия “ – ул. „ Даме Груев “ № 1А и от билетна каса на Дом на културата „ Борис Христов “ – ул. „ Гладстон “ 15.

Доцент Стефан Мутафчиев (1942 – 1997) е роден в град Търговище. Автор е на музикално-сценични творби, симфонична, камерна и хорова музика. Той е измежду одобрените имена в региона на фолклорния род, композитор, който в творбите си ловко сервира музикалния прототип, развивайки и дообогатявайки го със смели, реформаторски и ексцентрични похвати.

Музиката му образува главния репертоар на Ансамбъл „ Тракия “. Като негов дълготраен основен живописен началник и първи диригент реализира дейна концертна активност и звукозаписи за БНР, Българска национална телевизия, Радио Пловдив, Радио Стара Загора.

Хорът на „ Тракия “, под диригентството на доцент Мутафчиев, дружно с Марсел Селие – швейцарски етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор, записва своите прелестни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „ Мистерията на българските гласове “ и има голям триумф в зала „ Олимпия “ в Париж през 1990 година Той е номиниран за премията „ Грами “ и се подрежда на трето място в класацията на „ Билборд “.

ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „ СТАРИНЕН ПЛОВДИВ ”

31.10.2022г.,17.30ч., Римски стадион, Концерт на пловдивските читалища „ Поклон, будители национални! ”

На 31.10.2022 година, с начало в 17:30 ч., Римският стадион на Филипопол ще бъде огласен от концерт-спектакъла „ Поклон, будители национални! ” с присъединяване на любителските сформира към читалищата от град Пловдив. Концертът обичайно се реализира с поддръжката на община Пловдив и е неизменима част от Програмата на читалищата за годината. Входът е свободен!

1.11.2022г., 18.00ч, Балабанова къща, Изложба „ Вратите на благотворителността ”

В блян да извършва задачата си на актуален будител и във връзка 160 години от рождението на най-големия донор за българското опазване на здравето Димитър Кудоглу, за първи път обществено ще бъдат експонирани достоверните порти от именития „ Дом на благотворителността и националното здраве ”. Естествено допълнение към експозицията ще бъде документалната галерия за личността и делото на родолюбеца и общественика „ Димитър Кудоглу – Благодетелят ” с автори  доктор Мая Лесинска и доктор Стефан Шивачев.

Изложбата може да бъде забелязана до 30.11.2022 г. Входът е свободен! Работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник – почивен ден

1-15.11.2022г., Къщата на Верен Стамболян, залите за краткотрайни експозиции, галерия с произведения на Борис Димовски от художествения фонд на ОИ „ Старинен Пловдив ”. Входът е свободен! Работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

2.11.2022г., Къщата на доктор Стоян Чомаков (къща – музей „ Златю Бояджиев “)

На 2 ноември, в Къщата на доктор Стоян Чомаков,  ще се състои презентацията „ Златю Бояджиев – будителят ” и креативна просветителна работилница, в която възпитаници от ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян ” ще творят измежду достоверните платна на именития художник. Ментор на просветителната работилница:  Валя Ангелова – организатор в ОИ „ Старинен Пловдив ”.

3.11.2022г., Къщата на Верен Стамболян, Ателие по монотипия върху хартия

На 3 ноември, взаимно с възпитаници от НХГ „ Цанко Лавренов ”, в Къщата на Верен Стамболян ще бъде презентирано великолепието на екстериора посредством ателие по монотипия върху хартия. Ментор на просветителната работилница: Ангелина Ризова – организатор в ОИ „ Старинен Пловдив ”.

До 30.11.2022г, обособени кино зони, Прожекции на трите кино лентата за Атанас Кръстев

Продължава отбелязването на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата, определян от редица общественици като актуален будител. До 30.11. не престават излъчванията на документалните филми за възродителя на Стария град: „ Начо ”, създател: Десислава Шишманова; „ Чорбаджи Начо на Стария Град ”, създател: Антоанета Бачурова, част от поредицата „ Умно село ”; „ Сто години летя по камъните ”, Сценарий и постановка Йоана Буковска – Давидова и Станислава Калчева, продуцент АРС Диджитъл студио („ АРС ” ООД) – Иван Тонев. Входът е свободен!

Обособени кино зони, в които можете да видите филмите са:

Къща Клианти,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., без почивен ден

Балабанова къща, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник – почивен ден

Къща Хиндлиян, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник – почивен ден

Къщата на доктор Стоян Чомаков – непрекъсната експозиция на Златю Бояджиев, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник – почивен ден

Къщата на Верен Стамболян – непрекъсната експозиция на Димитър Киров,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

Къща Недкович, работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ ИВАН ВАЗОВ “

31. 10 2022 година, 9.00 ч., Конферентната зала, Дискусионна кръгла маса „ Актуални проблеми на музикалното обучение “

На 31. 10 2022 година от 9.00 ч. до 11.30 ч. в конферентната зала на Библиотеката екипът на Къща за музикални магии „ Дивизи “ провежда с кръгла маса със заглавие „ Актуални проблеми на музикалното обучение “. Оформени са три тематични секции:

–        „ Съвременни провокации пред музикалното обучение в държавни, общински и частни организации “

–        „ Музикални действия в  цифрова среда в изискванията на пандемична конюнктура “

–        „ Културните институции – сътрудници в музикалнообразователния развой “

1.11.2022г., 9.30 ч, Детски отдел, Концерт на „ Дивизи “

На 01. 11. 2022 година в Детския отдел на Библиотеката от  9.30 ч. до 11.30 ч   Къща за музикални магии „ Дивизи “ провежда концерт с присъединяване на децата от Музикалната къща.

Къща за музикални магии „ Дивизи “ предлага интерактивни музикални занимания за деца от друга възраст. Груповите музикални занимания са водени от опитни музикални педагози, които работят по новаторски методики. „ Дивизи “ следва  своята  задача за ранно  детско  музикално обучение и образование, обогатяване  на музикалната  просвета,  развитие  на  креативните гении, формиране  на емоционална  просветеност и умения  за  културна  комуникация  в  областта  на музикалното  изкуство. Носител на Награда „ Пловдив “ в категория „ Музика “ за 2021 година

Седмица без санкции и наказания

В седмицата от 31-ви октомври до 4-ти ноември Пловдивската национална библиотека прави доброжелателен жест към своите читатели и ползватели като афишира „ Седмица без санкции и наказания “. В посочения интервал читатели, които са закъснели или просто са не запомнили да върнат заети книги, документи или други библиотечни материали, ще могат да ги върнат, без да бъдат глобявани и глобени. Възползвайте се!

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ

На 1-ви ноември Държавен куклен спектакъл – Пловдив отпътува на турне в Риека, Хърватска. Там ще открие официално 27-мото издание на Международния куклено-театрален фестивал „ Преглед на куклените театри “ със спектакълът „ „. Спектакълът е част от формалната програмата на , „ Фокус: Японска просвета “, в партньорство с Фондация „ “. Държавен куклен спектакъл – Пловдив е единственият селектиран български спектакъл на тазгодишното издание на фестивала, известен с богатата стратегия от представления и работилници за разнообразни възрасти.

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ

1.11.2022г, 18.00 ч., къща Мексиканско изкуство,  Изложба „ Да откриеш свободата “

На 1 ноември от 18 часа в Постоянната експозиция „ Мексиканско изкуство “ (ул. Артин Гидиков “ №11) ще се открие фотографската галерия „ Да откриеш свободата “ с създател бургаската фотографка Галина Ушева.

На 1 ноември не престават откритите по-рано изложения:

– „ Фотография и кино “: „ Звезди на българското кино‘‘ от архива на Българска национална филмотека и „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест “ на Боряна Пандова.

Място: изложба „ Капана “ (ул. „ Райко Даскалов “ №29)

– „ Той и То “ – скулптурна галерия на Павел Койчев

Място: Зала „ 2019″ (ул. „ Гладстон “ №32)

Входът е с билети!

ДЪРЖАВНА  ОПЕРА ПЛОВДИВ

03.11.2022г, 19.00 часа, ДК „ Борис Христов “, Симфоничен концерт – юбилеен концерт на Маестро Емил Табаков

В програмата:

Брамс – Концерт за пиано и оркестър № 1, ре минор, оп.15

Брамс – Концерт за пиано и оркестър № 2, си бемол мажор, оп.83

Оркестрова пиеса

Солист – Людмил Ангелов

Диригент – Емил Табаков

Билети на касата на операта в ДК „ Борис Христов “ и в мрежата на Ивентим.бг

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Регионален етнографски музей – Пловдив ще означи 1 ноември – Денят на националните будители с 2 изложения:

Откриване: 1 ноември 2022 година, 17.30 ч.-  „ Когато момчето става мъж… ” Казармата през „ тези ” 45 години “ – изложба  на доктор Илия Вълев, организатор в РИМ – Велико Търново

Изложбата преглежда наборната военна работа в подтекста на социалистическото развиване на България. Време, което е още противоречиво, само че към този момент задоволително отдалечено от нас, с цел да може да се направи по-ясна и безпристрастна оценка за него. Тя показва казармата редом на две равнища. Първото преглежда нормативната държавна уредба, която слага и контролира прекосяването на военната работа, а второто визира публичните показа, които образуват облика на казармата като миторитуален развой, обвързван с порастването на момчетата и тяхното създаване като „ същински “ мъже.

Изложбата излага някои любопитни исторически обстоятелства, свързани с българската войска през социализма, наблюдава обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, показва вътрешноказармения ежедневен живот на бойците.

Заповядайте, с цел да се върнете обратно във времето и да видите казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще напомни, а за други ще даде напълно нови познания за близкото ни минало.

Изложбата е осъществена с финансовата поддръжка на Министерството на защитата на Република България и Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “.

Ще можете да я разгледате в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив до края на месец ноември.

Откриване: 2 ноември 2022 година, 18.00 ч. –  „ Камък върху камък “ – галерия на Сдружение „ Мещра – обичайни познания и занаяти “

Изложбата показва резултатите от план „ Историческите каменни мостове в Родопите – модерни способи за показване и запазване “ създаден от Сдружение „ Мещра – обичайни познания и занаяти “, в партньорство с Община Ардино, Исторически музей – гр. Ардино и Регионален исторически музей – гр. Кърджали. Проектът бе финансиран от Национален фонд „ Култура “ и се осъществя в интервала юли 2021-юни 2022.

Изложбата „ Камък в/у камък “ в Регионален етнографски музей – Пловдив се реализира взаимно с Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ по Национална научна стратегия „ Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “, финансирана от МОН.

Ще може да я разгледате в салона на РЕМ – Пловдив до края на ноември.

3.11. 2022 година, 18.00 ч.

Представяне на списанието на Регионален център ЮНЕСКО „ Живи наследства “.

Работното време на музея от 9.00 ч. до 17.00 ч., входът е с билети (извън дните на откриване)

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „ Н.О. МАСАЛИТИНОВ “

31.10.2022г. 19.00ч, Спектакъл „ Дебелянов и ангелите “

Участват: Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева

Постановъчен екип: режисьор- Диана Добрева, сценография и костюми – Мира Каланова, музика – Петя Диманова

Награди „ Аскеер “:

– „ Най-добро зрелище ”

– „ Съвременна българска драматургия ” за Александър Секулов

– „ Режисура ” за Диана Добрева

– „ Сценография ” за Мира Каланова

– „ Дебют ” за Ненчо Костов

Номинация за „ Аскеер “

– „ Поддържаща мъжка роля ” за Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков

Награда „ Пловдив “ 2019 в раздел „ Театър “ за спектакъла „ Дебелянов и ангелите “

„ Голяма премия за поддържаща мъжка роля “ от фестивала „ Театър, обичам те! “ 2019 – Хасково за Добрин Досев и всички от 5-та рота – Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Красимир Василев, Никола Орешков

Номинации за „ Икар “:

– „ Съвременна българска драматургия “ за Александър Секулов

-„ Изгряваща звезда “ за Ненчо Костов

Билети на касата на театъра.

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

1.11.2022 година, Временни изложения, които могат да бъдат посетени в Деня на националните будители

–        „ Спомен за музея “

–        „ Колесницата и траките “

Музеят празнува тази година 140 години от основаването си с четири изложения в границите на юбилейната година, представящи оригинала на Панагюрското златно богатство, скъпи и доста забавни находки от археологическите разкопки из Пловдив и района, както и историята на музея.

Официалното разкриване на Областната библиотека и музей на Източна Румелия се е състояло на 15 септември 1882 година Сега, 140 години по-късно, Регионален археологически музей – Пловдив показва изложбата „ Спомен за музея„, посредством която ще имате опция да наблюдавате дългата история на музея, такава, каквато са я видели очевидците на времето. В нея, посредством разказите на очевидци на времето, посетителите са поканени на едно странствуване из историята на музея.

Входът е заплатен, работно време от 9:30 до 17:00 ч.

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 1 ноември в музея може да бъде прегледана непрекъснатата експозиция и зала „ Тропик “ – на всеки 30 минути от 09:30ч. до 16:30ч. с екскурзовод.

Часове за записване в Планетариума: 10:30ч., 12:00ч., 13:30ч., 15:00ч., 16:00ч.

Работно време: 09:00ч. – 17:00ч..

Свободен вход за деца до 7год. възраст.

Всички деца, които посещават музея в този ден ще получат премия – минерал.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 1-ви ноември 2022 година – Ден на националните будители, Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със своите 4 експозиции. Специалната ни самодейност ще бъде изложбата „ Отвъд притеглянето на Земята “, която е взаимна самодейност на Регионален исторически музей – Пловдив  и Исторически музей – Омуртаг и ще бъде открита в зала „ Съединение “ на пл. „ Съединение “ 1 от 18:00 часа.
1. Експозиция „ Съединение на България от 1885 година “

Мемориалната експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” е ситуирана на пл. „ Съединение ” № 1 в постройката, която е строена за Областното заседание на Източна Румелия. Между 9:00 и 18:00 часа посетителите ще могат да прегледат непрекъснатата ни експозиция, която показва битката на южнобългарите против решенията на Берлинския конгрес, развиването на Източна Румелия, подготовката, реализирането и военната отбрана на Съединението, както и двете музейни изложения: „ Пловдив по пътя към модерния свят “ и „ Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединяване “.

От 18:00 ще бъде открита изложбата „ Отвъд притеглянето на Земята “. Това е специфичната самодейност на Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей – Омуртаг за 1-ви ноември. Изложбата ще остане подредена в зала „ Съединение “ до 30 януари и показва скафандъра на втория български космонавт – Александър Александров, макет на неестествен орбитален сателит и още забавни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти от галактическата история на България.
2. Експозиция „ Българско Възраждане ”

Експозицията е ситуирана в къщата на търговеца Димитър Георгиади на ул „ Цанко Лавренов ” № 1 в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Тя е отдадена на битката на българите за новобългарска култура, независима черква и национална самостоятелност, както и на стопанското развиване на Пловдив и етническото разнообразие под тепетата в края на XVIII и началото на XIX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа.
3. Експозицията „ Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век ”

Експозицията е ситуирана в дома на създателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов на ул. „ Митрополит Паисий “ №2 в Старинен Пловдив. Тя наблюдава издателската активност на Христо Г. Данов, Драган Манчов и други изтъкнати книжовници и просветни дейци. Експозицията отразява ролята на Пловдив, като център на българската култура и просвета през втората половина на XIX и началото на XX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа.

4. Музеен център за модерна история

Експозицията се намира на ул. „ Ангел Букорещлиев ” №14 на Данов рид. Там е подредена непрекъснатата музейна галерия „ Душата на японската кукла ”, плод на дългогодишното съдействие на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската организация за доброволци в чужбина /JICA/. На 1 ноември  2022 година центърът ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР