За първи път дефицит се намалява през месец ноември. Това

...
За първи път дефицит се намалява през месец ноември. Това
Коментари Харесай

Зам.-министърът на финансите Клисурски разкри как всяка година държавата губи по 100 млн. от далавери с лекарства

За първи път недостиг се понижава през месец ноември. Това стана, тъй като приходите порастват. Едната линия, по която порастват, е фискалния надзор. Другата е положителната събираемост от Национална агенция за приходите и митниците. Аз съм уверен, че в идващите месеци приходите ще продължат порастват.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

" Ние предложихме пакет от ограничения, които да изсветлят ресторантьорския отрасъл, и в случай че те влязат в действие, Данък добавена стойност за тях да остане 9%. Вчера съвсем всички наши оферти бяха отхвърлени и за нас това значи, че Данък добавена стойност за ресторантьорите би трябвало да стане 20%. Не виждам за какво те би трябвало да заплащат 9%, а всички останали 20%. Така е почтено по отношение на всички останали браншове и бизнесиС нашите оферти искахме да се борим против феномена сервитьорите да се обезпечават на минимална заплата, а бакшишите да не таксуват. В момента бакшишите се водят облагаеми, само че те не влизат в касите. Идеята беше Национална агенция за приходите да прави таргетирани инспекции на касите на ресторантьорите. Щом отхвърлиха съвсем всички наши оферти, най-нормалното е ставката да се върне на 20% ", разгласи той.

" С проектобюджета на НЗОК ние предложихме няколко доста съществени промени, като в тях има и финансови такива. МФ и НЗОК направиха разбор на цените на медикаментите. Установихме, че страната губи по 100 млн. лв. на година от това, че НЗОК заплаща разнообразни цени на обособените лечебни заведения за едно и също лекарство. Има разлика в цената на едно и също лекарство към 10 пъти. Нашата концепция е НЗОК да купува централизирано медикаменти. В момента тези 100 млн. лв. отиват в лечебните заведения и търговците на медикаменти, които фактурират лекарството сред 5 и 10 пъти по-скъпо ", разкри зам.-министър Клисурски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР