За първи път член на християнското малцинство в Египет се

...
За първи път член на християнското малцинство в Египет се
Коментари Харесай

За първи път християнин застава начело на съда в Египет

За първи път член на християнското малцинство в Египет се трансформира в най-високопоставения правист в страната, съобщи Aleteia.org.

Президентът Абдел Фатах Сиси назначи коптския християнин Булос Фахми за ръководител на Върховния парламентарен съд. В Египет християните съставляват единствено 10% от популацията. 65-годишният Фахми е назначен в прокуратурата през 1978 година Той също по този начин е бил арбитър и по-късно началник на Апелативния съд. Бил е и ръководител на Конституционния съд. Върховният парламентарен съд на Египет е самостоятелен парламентарен правосъден орган, основан през 1979 година, с цел да размени Върховния съд, основан 10 години по-рано.

Основната му функционалност е да ревизира и удостоверява конституционността на законите и наредбите, издадени от египетските управляващи. Той също по този начин позволява несъгласия сред решения, постановени от други съдилища. Назначаването на Фахми в сряда беше приветствано от доста мюсюлмани в Египет, Християните съставляват съвсем 10% от популацията на Египет, множеството са коптски православни. Президентът изрази взаимност с коптската общественост, която в предишното е била обект на терористични офанзиви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР