За първи път частна компания изпрати хора в космосаCrew Dragon

...
За първи път частна компания изпрати хора в космосаCrew Dragon
Коментари Харесай

SpaceX го направи! Crew Dragon изведе астронавти в орбита

За първи път частна компания изпрати хора в космоса

Crew Dragon изведе в орбита двама американски астронавти
(снимка: SpaceX)

Американската галактическа промишленост имаше историческо събитие нощес. За първи път частна компания изведе човек в космоса. Това стана на борда на кораба Crew Dragon, изстрелян с ракета за многократна приложимост Falcon 8 на SpaceX.

Първият пилотируем полет на Crew Dragon трябваше да се състои на 27 май, само че 17 минути преди старта изстрелването беше анулирано, поради неприятни атмосферни условия. Следващият прозорец за политане бе плануван за 30 май и този път пускът се състоя.

Falcon 9 излетя сполучливо от комплекса Launch Complex 39A във Флорида и преодоля звуковата преграда. Първата степен се отдели от ракетата и кацна наред на плаващата платформа „ Of Course I Still Love You ”.
още по тематиката
Скоро по-късно се отдели втората степен и двата астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – се оказаха на околоземна орбита на височина 200 км. В околните часове Crew Dragon ще доближи Международната галактическа станция.

При приближаване до МКС, корабът ще се опита да се скачи със станцията в автоматизиран режим. Ако възникне проблем, екипажът ще поеме ръководството ръчно.

На борда на МКС астронавтите ще се срещнат с екипажа на 63-тата експедиция – Крис Касиди, Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. Очаква се Робърт Бенкен и Дъглас Хърли да останат в орбита от 1 до 4 месеца, според от положението на кораба.

В края на задачата Crew Dragon ще се откъсне от станцията и ще се завърне на Земята. По проект, кацането би трябвало да стане в Атлантическия океан, откъдето астронавтите ще бъдат взети от кораба SpaceX Go Navigator.



За следващ път SpaceX, ръководена от Илон Мъск, влезе в историята. Тя е първата частна компания, която извежда хора в космоса. Освен това за първи път от закриване на програмата Space Shuttle (през 2011 г.) се прави изстрелване на пилотируем галактически транспортен съд от територията на Съединени американски щати.

В допълнение, Съединени американски щати към този момент няма да са подвластни от съветските ракети-носители „ Союз-ФГ ”» и „ Союз-2.1А ” и да заплащат по $35 млн. за всяко изстрелване. Пускането на Falcon 9 с транспортен съд Crew Dragon ще им коства към $62 млн., само че товароподемността е 25 тона, спрямо 8 тона на съветските апарати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР