За първи път бях в Армения и много се впечатлих

...
За първи път бях в Армения и много се впечатлих
Коментари Харесай

Изследователка за пътуването си в Армения: Видях как желязната ръка на тяхното правителство действа

За първи път бях в Армения и доста се впечатлих от това, което видях. Първо какъв брой доста са дръпнали като нация. И второ, методът по който се случва животът там. Животът там е  изключително спокоен. По отношение на обучение и опазване на здравето са стигнали огромни висоти. Видях по какъв начин желязната ръка на тяхното държавно управление работи и хората живеят с очебийно висок стандарт. Колосално застрояване има в Ереван и към Ереван. Това сподели за предаването “Куфарът на фокус " на Радио “Фокус " с водещ Ася Александрова пътешественикът и откривател Северина Маркова.

 

“Арменците са извънредно топли и извънредно гостоприемни. Цялостният образ на хората, това за мен един от най-красивият генотип, който имах опцията да срещна. До този миг смятах, че ливанците и ливанките са най-красиви като генотип. Но в действителност открих, че арменците и арменките са доста красиви, извънредно поддържани и безпределно елегантни и мъжете и дамите, лустрото на живота им ми направи доста хубаво усещане. Това, което аз видях безусловно преди 10 дни ме изуми. Посетила съм доста страни, само че открих, че човек постоянно има още с какво да се изненада ", разясни Северина Маркова.

 

Според нея Ереван е най-безопасният град от тези, които тя е посещавала. Късно през нощта огромна част от популацията на Ереван е по улиците и заведенията и нито една от страните в които й се е случвало да попада до момента не може да се мери с арменската кухня.

“Националната кухня има 16 разнообразни разновидности за ястия. Горещо предлагам на най-взискателните ти слушатели Армения, с цел да се допрян до този вид гурме. Там пробвах черен дроб в агнешко покривало, залагат доста на месото, имат 8 разновидности на самун. Всичките им заведения са направени като музеи, обслужването е първокласно, за кухнята да не приказваме. Арменците използват доста типични подправки, които са по-скоро за месо. Но има една фалшификация, която се среща и в Мала Азия сумак, и се поставя при приготвянето на самун. Хлябът те пекат в античните пещи подземен, безусловно след няколко секунди хлябът е подготвен. По 20 туристи чакат на опашка, с цел да пробват тъкмо този самун. В заведенията за хранене  месенето и печенето на самун е атракция.

В огромна част от кухните на квалитетните и вакантни заведения има опция да се види по какъв начин хората подготвят другите ястия, под акомпанимент на доста хубава музика и артистизъм. Издигнали са храната в фетиш. За разлика от други народи и мъжете и дамите са извънредно слаби, доста добре поддържани, без значение, че кухнята им съставлява такова обстойно и обстоятелствено гурме, хората на външен тип наподобяват извънредно добре, доста са премерени в своето хранене. Те са доста фамилно насочена нация, във всички тези заведения човек би могъл да види самите фамилии с децата.

Хранят се доста постепенно, всички са извънредно елегантни и никой не си гледа телефоните. Те излизат, с цел да поддържат връзка, да се смеят и да си описват разнообразни неща. Арменците са шумни, ведри, радостни, изключително когато видят чужденци, дори ще станат от тяхната маса, с цел да имаш опцията ти да седнеш. Щастливи са че си си направил труда да отидеш да им разгледаш страната. Много са гостоприемни и приказват по три езика,  изключително отворени и космополитни ", описа Северина Маркова.

 

Освен в столицата на Армения Ереван, Северина Маркова е посетила и езерото Севан. Там природата е доста забавна и разнолика. Водата на езерото Севан е с доста хубав цвят,  местността е типично туристическа атракция, направена доста живо и доста красиво към езерото.  Армения с изключение на с планинската си част е присъща и с една от най-големите равнини в света. Арменците извънредно доста са повлияни от културата на антична Персия. Армения е първата страна в света, която приема християнството като вяра. В една от най-древните църкви има бехистунски надпис (триезичен клинописен текст) издълбан в самата канара и е артефакт на повече от 2800 години. Легенда споделя, че Ноевият ковчег е затънал в планината Арарат след потопа и че елементи от него към момента се намират там, единствено че от турската страна. Арменците надълбоко имат вяра тъкмо в това и светите земи на тази територия са тъкмо към свещената им планина Арарат.

 

Северина Маркова предлага на всички да видят планинската част на Армения и да стигнат до Грузия, също друга забавна дестинация,  за да бъде по-пълноцветна картината. Има спор сред арменци и грузинци къде се появило първото вино в света. И двете народи се славят като страхотни производители на вино.

“Специалисти споделят, че нито един коняк в света не може да се съпостави по усет с арменския коняк. Всички, които са пробвали техният 5 звезден арменски коняк споделят, че е шедьовър. За виното - също и двете страни позволяват разногласието в интерес на туристите си и на гурме кухнята също. Малка граница  дели Армения от Иран, шахът идва от антична Персия. На остарелия съботянски пазар на територията на Еревен от 50 дребни павилиона в 48 се продава най-красивата ювелирна направа на шах със междинна цена сред 600 и 800 евро. Шахматът е повдигнат в фетиш като игра. Шахматната дъска и фигурките са танцуващи по нея. И на всички места в техните паркове, които са прелестни, човек би могъл да види дребни дечица, които играят шах в свободното време. На пазара в Ереван видях прелестни картини, пейзажи и остарелия античен път на коприната, който минава по пограничните региони, страхотни художници. В картините на арменските художници остарялата част на Ереван преобладаваше - тесните калдъръмени улички, старите кафенета ", споделя Северина.

На пазара се продаваха остарели арменски книги, указатели, каталози, то е като една културна легенда, до момента в който си пиеш кафето или чая, обменяш информация кой какво продава. Това беше едно от местата с най-жива атмосфера сред хората, като че ли бяха отишли, с цел да се срещнат между тях и да поддържат връзка. Геноцидът не е отразен в техните картини, като че ли е прикрит. В албум на Федосиев е илюстриран огромна чат от този геноцид ", акцентира Северина Маркова.

 

" Силата на арменският дух е неоспорима и историята хилядолетия обратно го потвърждава. Най-хубавото е, че са съумели и до ден-днешен да го запазят. Значението на фамилията и фамилният дух се  вижда в фамилния живот, в заведенията, доста мощно въздействие има това и в просветителната им система, децата не стоят на телефоните, а играят шах. Всеки към всеки е извънредно търпелив, това прави доста мощно усещане. Тази нация и тази общественост, в която и страна да попаднете като се каже арменския квартал, там всеки оказва помощ на всеки. Духът им е един на всички места по света и това се възпитава в фамилиите от потомство на потомство ", споделя тя.

" Слушателите които са запалени да отидат  в Армения, в случай че се интересуват от история би трябвало да видят Национално-историческият музей, би трябвало да посетят и манастира на отец Григорий, който се намира на 30-40 км от Ереван. Той наподобява доста обикновен, само че историята му  е впечатляваща. Има доста какво да научим от арменците - и история, и просвета, и общение, и гурме... ", заключи Северина Маркова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР