За първи път броят на туристите във Венеция официално надмина

...
За първи път броят на туристите във Венеция официално надмина
Коментари Харесай

„Чужденци в собствения ни дом“: Леглата за туристи във Венеция вече са повече от тези на местните

За първи път броят на туристите във Венеция публично надмина този на жителите на италианския град, съобщи английския „ Гардиън “. Това се случва директно преди ЮНЕСКО да реши дали да сложи Венеция в листата със застрашени места от културно значение.

В момента в града има 49 693 туристически кревати спрямо 49 304 за локални поданици.

Целта е да се ограничи потока им

В предишното Венеция е бил центърът на извънредно авторитетна морска република. От 50-те години на предишния век насам главният остров на града е изгубил повече от 120 000 души локално население. Основната причина е всеобщият туризъм, който на процедура прогони италианците от града.

Снимка: Getty Images

Броят на локалните поданици на Венеция падна под 50 000 души за първи път предишното лято.

„ Чувстваме се като чужденци в личния си дом. Когато се разхождат по улиците, ние сме малцинство. От време на време срещаш някой венецианец и го поздравяваш, само че общо взето си заобиколен от туристи “, разяснява Матео Сечи, създател на локалната активистка група Venessia.com.

Културното звено на Организация на обединените нации предложи Венеция да бъде добавена в листата за застрашени места от международно значение. Заседанието на ЮНЕСКО към този момент тече.

Снимка: Getty Images

Според Организация на обединените нации Венеция е застрашена да изчезне поради непоправими последствия върху града. Причините са доста – климатичните промени, всеобщия туризъм и нежеланието на Италия да адресира този проблем.

Шоуто притегли стотици знатни посетители, измежду които Дженифър Лопес, Хелън Мирън, Кортни Кардашиян, Сиара, Моника Белучи и Мария Бакалова

През това лято туристите във Венеция се завърнаха с цялостна мощ, откакто градът опустя по време на пандемията то COVID-19. На дневна база градът нараства с към 40 000 души. Това докара до въвеждането на такса за посещаване на града, която влиза в действие от идната година. Всеки, който желае да посети града за едни ден ще би трябвало да заплати 5 евро.

Снимка: Getty Images

Въпреки това мярката беше посрещна и с неодобрение от локални поданици, които споделят, че вместо Венеция да се трансформира в лунапарк, който можеш да разгледаш против билетче, доста по-умно би било да се контролира потокът на туристи по този начин, че да са по-малко.

Срещата на ЮНЕСКО ще продължи до 23 септември и не е ясно какво ще бъде решението им за Венеция.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР