За първи път бе установено, че женски крокодил е снесъл

...
За първи път бе установено, че женски крокодил е снесъл
Коментари Харесай

Първият случай на „девствено раждане“ е открит при крокодили

За първи път бе открито, че женски крокодил е снесъл яйца без чифтосване.

През 2002 година двегодишен американски крокодил (Crocodylus acutus) е подложен в изолирано заграждение в парка Reptilandia в Коста Рика. Крокодилът живял там самичък през идващите 16 години.

Работниците в парка за влечуги са сюрпризирани през януари 2018 година, когато откриват крокодила да пази гнездо от 14 яйца в заграждението.

Уникалното изобретение дава визия за еволюционния генезис, оповестява Live Science.

Първото девствено раждане при крокодили

Ръководството на парка се свързало с откриватели от Virginia Tech, които посъветвали да изчакат излюпването на яйцата.

Екипът чака с месеци, само че нито едно от яйцата не се излюпва единствено, по тази причина учените стартират да ги отварят. Шест от яйцата са цялостни със необичайно наличие, най-вероятно жълтък, и незрели кафези. В едно от яйцата обаче зародишът е бил изцяло развъртян. За страдание, то по този начин и не се излюпва.

Учените продължиха да вършат генетични проучвания, които разкриват, че женският плод е съвсем сходен на майката.

Генетичните проби, събрани от сърцето на плода и кожата на майката, демонстрират 99,9% съвпадане на ДНК. Това също потвърждава, че плодът няма татко и че е основан посредством безполово размножаване.

Авторите акцентират, че ранната гибел на плода не допуска, че плод от безполово размножаване не може да живее пълностоен живот. В избрани случаи такива човеци доближават зрялост и даже се развъждат обикновено.

Процесът на образуване на ембриона

Този развой на девствено раждане е прочут като партеногенеза. При нея индивидите се развиват от неоплодени яйцеклетки. Много от ембрионите обаче, оплодени по този метод, са застрашени от висока смъртност.

Този вид безполово размножаване е следено при някои типове птици, змии, гущери, акули и пуйки. Никога преди не е бил откриван измежду крокодилите.

Това изобретение допуска, че е допустимо крокодилите да са възприели този необикновен способ на размножаване, който може да бъде проследен до динозаврите – предците на тези влечуги и птици.

Птиците и крокодилите са произлезли от архозаврите, които включват динозаври и птерозаври. Това също допуска, че динозаврите и птерозаврите може да са се развъждали без мъжки човеци преди няколко милиона години.

Въпреки това не е известно за какво някои женски влечуги, риби и птици хвърлят хайвера си по този метод. Може да не се дължи напълно на дефицита на мъжки човеци, защото оплождането може да се случи даже когато мъжките участват към женската.

Едно допустимо пояснение може да е генетичната функционалност, която се задейства от хормони. Според създателите, са нужни са повече проучвания, с цел да се дефинира съответната причина за сходен тип оплождане и раждане.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР