За първи път бе отслужена сутрешна молитва намаз в новата

...
За първи път бе отслужена сутрешна молитва намаз в новата
Коментари Харесай

Отслужиха първа молитва в новата най-голяма джамия в Турция

За първи път бе отслужена утринна молитва намаз в новата джамия Чамлъджа в Истанбул, чийто градеж стартира през 2013 година, оповестява турският ефирен канал НТВ, представен от Българска телеграфна агенция.

Джамията, която е издигната на най-високия рид на Истанбул - хълма Чамлъджа, е най-голямата джамия в Турция, означават турските медии. На утринната молитва е участвал и претендентът за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развиването /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е съобщил, че формалното разкриване на новата джамия ще бъде направено по-нататък от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Джамията, която съчетава черти от османската и селджушка архитектура и актуалната архитектура, има шест минарета, а главният й купол е с височина 72 метра. Джамията е проектирана по този начин, че в нея да могат да се молят по едно и също време 63 000 души. Комплексът на джамията включва също музей с повърхност от 11 000 квадратни метра, художествена изложба, библиотека, конферентна зала за 1000 души, осем креативен ателиета и затрупан паркинг с потенциал да поеме 3 500 коли.

Комплексът с джамията Чамлъджа постоянно се загатва като обичания план на президента Ердоган, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР