За първи път бе наблюдавана бушуваща прашна буря на планета

...
За първи път бе наблюдавана бушуваща прашна буря на планета
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ наблюдава за първи път прашна буря на планета извън Слънчевата система

За първи път бе следена вилнееща прашна стихия на планета отвън Слънчевата система.

Природното събитие е засечено на екзопланетата VHS 1256b, която се намира на към 40 светлинни години от Земята.

За да бъде направено откритието, бяха нужни забележителните благоприятни условия на новия галактически телескоп “Джеймс Уеб “.

Праховите частици са силикати - дребни зрънца, състоящи се от силиций и О2, които са в основата на множеството скални минерали.

Но бурята, открита от „ Джеймс Уеб “, не е напълно същото събитие, което би се получило в изсъхнал, необитаем регион на нашата планета. Това е по-скоро скална мъгла.

" Представете си песъчинки, само че доста по-фини. Говорим за силикатни зрънца с размерите на частици пушек ", изяснява професор Бет Билър от Единбургския университет и Кралската обсерватория в Единбург, Англия.

" Точно такива биха били облаците на VHS 1256b, само че доста по-горещи. Тази планета е парещ, млад обект. Температурата на върха на облака може би е сходна на температурата на пламъка на свещ ", сподели тя пред BBC News.

VHS 1256b е разпозната за първи път през 2015 година от създадения във Англия телескоп „ Виста “ в Чили. Това е по този начин нареченият „ супер Юпитер “ - планета, сходна на газовия колос в нашата лична Слънчева система, само че доста по-голяма, може би с 12 до 18 пъти по-голяма маса. Тя обикаля към няколко звезди на огромно разстояние - към четири пъти по-голямо от дистанцията, на което се намира Плутон от нашето Слънце. По-ранни наблюдения на VHS 1256b демонстрираха, че тя е алена на тип, което подсказва, че в атмосферата ѝ може да има прахуляк. Изследването на „ Джеймс Уеб “ го удостоверява.

„ Това е очарователно, тъй като илюстрира какъв брой разнообразни могат да бъдат облаците на друга планета от познатите ни на Земята облаци от водни пари “, сподели професор Билър и добави: „ Виждаме въглероден оксид (СО) и метан в атмосферата, което е показателно, че тя е гореща и турбулентна, като материалът се изтегля от дълбочина. Вероятно има голям брой пластове от силикатни зърна. Тези, които виждаме, са някои от доста, доста фините зърна, които са по-високо в атмосферата, само че може да има и по-големи зърна по-дълбоко в обвивката на планетата “.

Телескопите и преди са откривали силикати в така наречен кафяви джуджета. По създание те са големи звездоподобни обекти, които не са съумели да се „ възпламенят “ вярно. Но това е първият случай за обект с размерите на планета. Учените се надяват, че в бъдеще даже ще могат да схванат дали на някои екзопланети има условия, подобаващи за живот.

Наблюденията са оповестени в Astrophysical Journal Letters.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР