За първи път български министър-председател е на официално посещение в

...
За първи път български министър-председател е на официално посещение в
Коментари Харесай

Първо посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

За първи път български министър-председател е на публично посещаване в Босна и Херцеговина. Първата среща на премиера Бойко Борисов ще е във военната база „ Бутмир “ с българския контингент, който взе участие в интервенцията на Европейския съюз „ Алтеа “.

Посещението стартира в усложнена конюнктура, откакто през нощта беше записано земетресение от 4,7 по скалата на Рихтер с епицентър на 67 километра от Сараево.

България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина преди 25 години. Страната ни взе участие във всички полицейски и военни мироопазващи и стабилизиращи интервенции в някогашната югославска република и под командването на НАТО, и в този момент под командването на Европейския съюз.

В момента в щаба на интервенция „ Алтеа “ в Бутмир има 10 военнослужещи. Рота от 140 военнослужещи и 40 единици техника запас се поддържат в подготвеност на наша територия.

Въпреки че от подписването на Дейтънското съглашение са минали повече от 20 години, военните задачи в Босна и Херцеговина са извънредно тежки . Причината е, че още има 7000 тона боеприпаси за утилизация и 70 хиляди мини за неутрализиране. Ситуацията се усложнява и от това, че на територията работят 16 типа разнообразни полиции , които мъчно се координират, и национална войска от близо 10 хиляди души от трите разнообразни етноса, която пази складовете с оръжие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР