За първи път български автори са номинирани за т..нар Малък

...
За първи път български автори са номинирани за т..нар Малък
Коментари Харесай

Български автори с номинация за престижна награда

За първи път български създатели са номинирани за т..нар " Малък Нобел " - влиятелната премия за детска литература " Астрид Линдгрен ". Това са авторката на литературни творби за деца - Юлия Спиридонова - Юлка и бележитият илюстратор на детска литература - Любен Зидаров. Номинациите за 2016 година бяха оповестени на Франкфуртския панаир на книгата - един от най-големите книгоиздателски конгреси в света, който се организира сега.

Номинирани са общо 226 претенденти от 60 страни, като българската кандидатура е издигната от фондация " Детски книги ".

“Смисълът на премията " Астрид Линдгрен ", която е огромно отличие за създателите на детска литература, е освен да уважи създатели и актьори, само че и да открои тези, които споделят полезностите на великата шведска писателка. ”

Юлия Спиридонова - Юлка (родена 30 октомври 1972 в София) в " Забавното лятно четене ":



Oткъс от " Джиго отива на учебно заведение ", изд. " Фют ":

" Няма по какъв начин. Всичко ще си призная. Срам не позор, но аз по никакъв начин не обичах да отивам на учебно заведение. Всяка заран се преструвах на тежко болна от:

а) шарка;
б) ревматизъм;
в) треска;
г) най-високата температура в целия свят;
д) най-червеното гърло в целия свят;
е) коклюш, каквото и да значи това;

И споделях “хъх-хъх ”. Нали по този начин се споделя, когато ти е доста неприятно? Само че моята майка Лили не се хващаше и ме изпращаше на учебно заведение. Вярно, че в случай че не бях ходила на учебно заведение, нямаше да науча буквите и в този момент по какъв начин щях да пиша приказки? "

Прочети още за:



Илюстрациите на Любен Зидаров (роден 23 декември 1923 година във Велико Търново) са познати на генерации българи, тъй като са били на страниците на множеството детски книжки десетилетия наред:



Ползвани са фотоси от Missis.bg (Георги Петев) и Programata.bg
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР