За първи път американски лекари трансплантираха два свински бъбрека на

...
За първи път американски лекари трансплантираха два свински бъбрека на
Коментари Харесай

За първи път трансплантираха на човек едновременно два бъбрека от прасе

За първи път американски лекари трансплантираха два свински бъбрека на човек едновременно. При подготовката за интервенцията геномът на животното е бил изчистен от сектори, които провокират реакция на отменяне от човешките имунни кафези. Описанието на работата е оповестено от American Journal of Transplantation, оповестява ТАСС.

Трансплантацията на скотски органи на хора дълго време беше възпрепятствана от реакцията на човешката имунна система, която отхвърля непознатите тъкани. Биолозите са решили този проблем едвам при започване на последното десетилетие: тогава те се научили по какъв начин да отстранен гените, виновни за работата на системата „ приятел-враг “, употребявайки геномния редактор CRISPR/Cas9. Благодарение на това учените са трансплантирали сърце на прасе първо в тялото на бабуин, а по-късно в гръдния панер на смъртно болен човек.
При 1000 чакащи: Пропаднаха трансплантациите на два бъбрека от донор
Прецедент у нас по време на донорска обстановка. Не откриха на кого да трансплантират два бъбрека от трупен донор, предава Bulgaria On Ai...
Прочети повече
През есента на предходната година учените за първи път трансплантираха и различен орган от прасе - бъбрек, на човек. Сега Джейми Лок от Университета на Алабама в Бирмингам и сътрудниците му са надградили този триумф и са направили първата сполучлива трансплантация на два бъбрека на човек по едно и също време, които са отгледани в тялото на свине. За този опит учените се нуждаели от позволение от роднините на 57-годишен мъж, който изпаднал в кома и дарил органите си на науката.

Учените са употребявали това тяло, с цел да схванат дали свинските бъбреци могат да работят в човешкия организъм. Става дума за това, че успеваемостта на бъбреците и вероятността от появяването на проблеми в тяхната работа мощно зависят от налягането в кръвоносните съдове. При хората този индикатор е доста по-висок, в сравнение с при прасетата, тъй че медиците се страхували, че вследствие на трансплантацията бъбреците на прасето ще получат увреждания даже при 100% имунна съгласуемост на органите.
Във ВМА направиха първата чернодробна трансплантация за 2022 година
Екип на Военномедицинска академия (ВМА) извърши първата за тази година чернодробна трансплантация, оповестиха от лечебното заведение. Ре...
Прочети повече
За да го обезпечат, генетиците отстраниха или замениха с човешки аналози 10 сектора от свинска ДНК, свързани със съсирването на кръвта, растежа на клетките и работата на системата „ другар или зложелател “. В резултат на това трансплантираните органи станаха освен „ невидими ” за имунната система, само че и получиха съгласуемост с кръвоносните системи на носителите на всички типове кръв.

След развъждането на няколко сходни свине учените присадили бъбреците на пациент. И двата органа се вкорениха и през първия половин час след трансплантацията почнали да прочистват кръвта от отрови. През идващите три дни на наблюдения Лок и нейните сътрудници не са записали никакви доказателства за кървене или други проблеми, евентуално свързани с високо налягане в кръвоносната система на индивида.

Успешното довеждане докрай на тази интервенция съгласно лекарите проправя пътя за сходни опити с присъединяване на доброволци, страдащи от нелечими бъбречни болести. Лекарите се надяват, че с помощта на сходни трансплантации ще бъде допустимо да се избави животът на няколкостотин хиляди пациенти всяка година, които умират заради липса на подобаващи донори за трансплантация на бъбрек.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР