За първи път 8-ми май е отбелязан като Световен ден

...
За първи път 8-ми май е отбелязан като Световен ден
Коментари Харесай

8-ми май е Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

За първи път 8-ми май е маркиран като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеологи основател на Международното червенокръстко придвижване.

Над 150 години неговите хрумвания печелят от ден на ден последователи.

Националните сдружения на Червения кръст и Червения полумесец към този момент наброяват 189. Няма друга идея, която по подобен неоспорим и безапелационен метод да сплотява хора с разнообразни специалности и обучение, с друга расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят - една голяма войска в работа на хуманността, милосърдието и солидарността.

8 май е мотив за доста национални червенокръстки сдружения да показват своите действия и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност, като членове на огромното семейство - интернационалното придвижване на Червения кръст и Червения полумесец. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) одобриха девизът за отбелязване на празника през 2014 година да бъде отдаден на личностия принос.

Всяка година Българският Червен кръст се причислява с девизкъм концепцията за отбелязването на празника.

Девизът дава концепцията да се даде опция за открояване заслугите и приноса на обособените персони в националната организация (служители, доброволци, донори, сътрудници, бенефициенти) в разнообразни посоки на активността на БЧК, като се подтикват да споделят своите персонални истории за Червения кръст.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР