За отстраняването на Гешев и избора на Сарафов Реакциите след избора

...
За отстраняването на Гешев и избора на Сарафов
Реакциите след избора
Коментари Харесай

Радев: Изборът на Сарафов поражда съмнения, че партиите търсят свой човек за поста

За отстраняването на Гешев и избора на Сарафов

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста, притеснява се президентът.

" Що се отнася до Сарафов, би трябвало да съдим за него по дейностите му по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта.

" Това е и урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин като загубиш чест и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници, и в този случай, при скоростното предопределение на Сарафов да демонстрираш противоположното, че имаш правила и достолепие е все по-трудна задача. Ние, като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ". Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста. ", сподели президентът.

Той изясни и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

" Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи президентът.

В коментар на поръчката на Иван Гешев, че ще влиза в политиката, президентът сподели, че всеки български жител има свободата да го направи, само че попита какъв ще е капиталът му, с който ще подеме това начинание.

За желанието на кабинета да се включим в доставката на 1 милион снаряда за Киев

Президентът посочи, че тъкмо в този момент са били разобличени манипулицаиите на някои медии, че той демонстрира лицемерие и приказва едно у нас, а друго в Брюксел. Поводът за думите му е оповестеното от зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов желание на държавното управление да причисли страната към плана на Европейски Съюз за доставката на муниции за Украйна. Според Радев ще бъде неточност, в случай че България стане част от самодейността за 1 милион снаряда. По време на служебния кабинет страната ни отхвърли да се включи в това начинание.

" И в България, и в Брюксел съм твърдял, че България не би трябвало да се намесва с даване на оръжие, че това не е методът, и до момента в който представлявах България в Съвета на Европейски Съюз, аз изпълнявах това решение ", сподели президентът. " Ако държавното управление вземе това решение, това ще бъде неточност, не поддържам не е част от самодейността за 1 милион снаряда.

За измененията в Конституцията

" Аз се надявам да не се употребява Конституцията като заслон, който да скрие интимните подиуми сред някои партии в Народно събрание от погледа само че обществеността или като фойерверк, който да отвлече вниманието от значимите проблеми, или пък да бъде панацея за към този момент превзетата ни от персонални партийни ползи правосъдна система ", разяснява Радев. Той заподозря, че в бързането да се напише план за промени на главния закон за десетина " подухва подозрение за различен предумисъл ". По думите му единствено Велико национално заседание може да отстрани фигурата на основния прокурор, а и би трябвало авансово доста ясно да се съобщи с какво се заменя той и да се проучва какви ще бъдат следствията.

" Конституцията е пиедестал на държавното устройство и бъркането във фундамента би трябвало да става извънредно умно, тъй че да подсигурява резистентност на процесите ", сподели президентът и в това време акцентира, че Народното събрание е с " доста ниска легитимност, това е 1/3 от българските гласоподаватели ". " Странно е още повече, че единствено част от тези 1/3 ще работят за тези промени. Тук би трябвало да сме доста деликатни ", сподели президентът.

 

За държанието на Скопие и засиленото лобиране пред Европейски Съюз против нашата страна

" Скопие би трябвало да си научи урока, виждам, че отново се връщат по утъпкания път, по който вървяха до предходната година - да лобират пред европейските институции, тъй че да прикрият нарушаването на човешките права в РСМ, неналичието на промени и подготвеност за начало на договаряния за участие ", сподели президентът. " Това не е правилният път ", безапелационен беше той. " България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции и европейски сътрудници, тъй че решенията да не се основават на лобиране, което прикрива неналичието на промени и нарушаването на човешките права ", сподели Радев по адрес на управляващите в Скопие.

За обвиняванията, че служебната власт саботира постоянната

" Нищо сходно ", отсече Румен Радев в отговор на обвиняванията, че служебният кабинет е саботирал постоянния, като незабавно с напускането на министрите са си тръгнали и зам.-министрите, а по-късно оставки хвърлиха и регионалните шефове, които обаче Николай Денков отхвърли да освободи вкупом и то тъкмо сега на наводненията.

" Аз мисля, че това е безусловно правилното политическо държание, когато си потегля министър, той си потегля с целия политически кабинет, приемствеността се обезпечава от шефовете на дирекции и администрацията ", сподели президентът. В същото време поканата към регионалните шефове да продължат да работят, той възприема като оценка за активността им. Радев прикани регионалните шефове да не престават да извършват съзнателно отговорностите си, до момента в който не бъдат освободени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР