За отношенията ни с Република Северна Македония /РСМ/, за проектокабинета

...
За отношенията ни с Република Северна Македония /РСМ/, за проектокабинета
Коментари Харесай

Георг Георгиев: Отговорността за правителство трябва да бъде споделена

За връзките ни с Република Северна Македония /РСМ/, за проектокабинета на ПП-ДБ и за договарянията за държавно управление от персони в границите на 49-тия парламент Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ Георг Георгиев.

Отбелязваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев, връзките с РСМ остават ли приоритет за външната ни политика? В прилежаща Гърция държавните управления се сменят, само че целите във външната политика са едни и се пазят от всеки идващ кабинет!

Аз считам, че те са приоритет. Няма политици, които да са разколебани във връзка с дейностите ни по отношение на РСМ. Въпросът е по какъв начин се реализира тази политика. Това, което набрюдаваме, е разумно и директно разследване на неналичието на устойчиво ръководство и държавно управление у нас, на динамичността в кабинетите и на това, че се сменят министри, в това число и външните. Да, опитни дипломати са, само че въпреки всичко дипломацията обича тишината и консервативния метод. В момента неустойчивостта в страната не съумява да обезпечи подобен. Още от държавното управление на Кирил Петков, което не беше изключително решително в дейностите си по отношение на РСМ, считам, че бяха нанесени вреди на двустранните ни връзки заради тази двойствена дипломация, която тогава се водеше. Спомняте си министър Теодора Генчовска говореше едно, а след това излизаше министър председателят или съветникът му по външна политика госпожа Весела Чернева с друго мнение. Нещата не изглеждаха такива, каквито би следвало. Тези сигнали от страна на Скопие се разчитаха като демонстрация на уязвимост.

Разчитат ли вярно сигналите европейските ни сътрудници – РСМ основава особено законодателство, закрива български клубове, води каузи за ксенофобия?

Това е развой, в който двете страни декларират своята позиция. Така че, в случай че ние не съумяваме да се възползваме от обстоятелството, че сме страна - член на Европейски Съюз, а другата се бори да бъде такава, по какъв начин разумно нашият глас да се чува по-силно, а обективно би трябвало да е по този начин. Би следвало да сме привикнали с разговора в европейските институции, да знаем по какъв начин се води. Ако имаме хора, каквито бяха министър председателят Борисов, първият ни посланик госпожа Захариева, следва да успеем да защитим нашия народен интерес. Вие вярно отбелязахте първоначално, че външната политика е безцветна. Тя няма политическа и партийна принадлежност. Тя е българска, тя е национална. В тази връзка аз се надявам, че напъните ни оттук насетне ще бъдат на висотата на упованията на нашия народ, който е наясно, че в подтекста на усложнената интернационална обстановка  тук на Балканите имаме потребност от съгласие.

Спомняме си, че България наложи тематиката за консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз?

Ние приказваме за разширение на Европейски Съюз с посока Западни Балкани. Това си има причина и името й е Бойко Борисов. Договорът за другарство и добросъседство с РСМ от 2017г. се придвижи като главен приоритет на Европредседателството ни. Това, което направихме, съумя ненапълно – имаме Албания и РСМ като част от НАТО, имаме Преспанското съглашение сред Гърция и РСМ. Просто това трябваше да продължи.

Не можем да генерираме хрумвания?

Не единствено не можем да генерираме хрумвания, само че и тези, които лансираме, се свеждат до един аероплан, който след това спря да лети. Така че, в случай че има метафора за нашите връзки с РСМ през последните две години, това е тази. А тук имаме доста тематики, свързани с политика, с стопанска система, с превоз, с инфраструктура, с вложения. Всичко това можеше и щеше да бъде реалност, в случай че ние имахме постоянни държавни управления, в случай че имахме ръководство, което да се грижи за националните ни ползи. Това, което следим в този момент - това разцепление, то още веднъж ни тласка към пропастта. То е пагубно за интернационалната ни политика.

Как приемате включването на името на госпожа Весела Чернева в проектокабинета на ПП-ДБ като външен министър?!

Целият му състав е с доста противоречив темперамент. Аз не знам дали нейната кандидатура откри удостоверение. Впоследствие видяхме друга на госпожа Димитрова. Как да го пояснявам?! Това е едно Брауново придвижване, което е доста политически неточно. В последна сметка ние водихме диалози, стигнахме до такава степен да обсъждаме обща стратегия по браншове, да търсим благоприятни условия за осъществяването й, и тъкмо в този миг „ Промяната ” направиха, от моя позиция, този недомислен ход. Те ни показаха някакъв кабинет с неизяснено наличие, с персони, които срещнаха отрицание и от техните симпатизанти. Нямаше по какъв начин да не направи усещане, че представители на съдружния им сътрудник Демократична България не попадат в този кабинет. Това беше един кабинет на Политическа партия, който на първи прочит имаше като че ли за цел да се разправи със свои лични представители.

С него се пробваха да си решат вътрешните проблеми, казвате?

Аз мисля, че номинацията за втори мандат на може би най-неуспешния за последните 30 години финансов министър Асен Василев,  вероятно бе тъкмо подобен опит. Знам ли?! Много е необичайно, когато министър председателят ти е политически  и партийно зависещ. Имате водача на партията като вицепремиер и финансов министър, пък неговият зависещ акад. Денков като министър председател. Това ми се коства като ход, който допуска нещо подмолно.

Може ли 49-ият парламент да излъчи държавно управление от персони, каквато концепция стартира водачът на ГЕРБ Бойко Борисов?

Този парламент може да направи избор за себе си – да остане в историята като избавител на България или да тласне страната ни към следващата неустойчивост и безпорядък. Това, което зависи от нас като политическа мощ, ние го вършим, само че дано и останалите да не се крият зад заслон и да споделят, че всичко е отговорност на ГЕРБ. ГЕРБ остави България в цветущо положение към 2021г. В момента, в който пристигна на власт, ще я откри в отломки. Тези, които го направиха, би трябвало да бъдат участници във възобновяване. Много се надявам, че ще се осъзнае отговорността, тъй като сега като че ли всички като се изключи ГЕРБ се пробват да калкулират риска и да го избегнат. Не може! Проблемите са такива, че никой няма да излезе изсъхнал от водата. България е обществено, стопански и финансово уязвена сега, тя загуби свои интернационалните позиции и лекуването й изисква необятен набор от експерти. Няма по какъв начин всички да се пробват да си измият ръцете с нас. Знам, че те знаят, че сме способни, че знаем по какъв начин се прави, само че в тази обстановка считам, че отговорността би трябвало да бъде споделена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР