За отдаване на апартаменти под наем за краткосрочно ползване през

...
За отдаване на апартаменти под наем за краткосрочно ползване през
Коментари Харесай

Имот в Airbn и Booking само със съгласието на половината съседи

За отдаване на жилища чартърен за краткосрочно прилагане през платформи като Airbnb и Booking и шерване във Фейсбук към този момент ще се изисква единодушието на най-малко половината от притежателите на парцели в постройката, където се намира жилището. Това плануват импортирани от група депутати от ГЕРБ, отпред с Деница Савеклиева оферти за промени в Закона за туризма, които намерили място в отчет на парламентарната комисия по стопанска система и туризъм на план за ремонти за гласоподаване на второ четене в пленарна зала.

Корекциите вкарват регистрация в общината на този тип парцели и при подаването на заявката за това ще се изисква документ, удостоверяващ единодушието на 50 на 100 от притежателите на независими обекти в етажната благосъстоятелност, където се намира жилището за отдаване чартърен за туристи.

" Идеята да има глоба от общото заседание е добра. Собствениците, които обитават трайно постройката, би трябвало да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора обитават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има връзка сред притежателя, който отдава парцела си краткосрочно, общото заседание и останалите притежатели. На този стадий обаче считам, че предлагането ще сътвори повече проблеми, в сравнение с да откри решения ", счита Ламбро Попов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС), представен от Investor.bg.

Причината е, че сега кворум от 50% наличие на общите събрания в жилищна постройка е изключителна необичайност, а множеството парцели за краткосрочно отдаване чартърен се намират в централните елементи на София и други огромни градове, където доминират парцели, закупувани с капиталова цел, и жилища, в които живеят възрастни хора.

$Общото заседание е форма на присъствено взимане на решения и в тази връзка би следвало първо да се намерения за смяна в Закона за етажната благосъстоятелност, който да разреши отдалечено взимане на решения или да смекчи кворумите за приемането им, с цел да не се получи противоположен резултат. Рискуваме изцяло да ограничим опцията на притежателите на парцели да ги отдават краткосрочно, защото това ще бъде обвързвано с общата воля на едно заседание, чиито механизми за взимане на решение не са напълно прецизни. Те основават компликации при ежедневното ръководство на етажната благосъстоятелност, а какво остава за изключителни случаи каквото е краткосрочното отдаване на парцели “, означи Попов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР