За оставката на видния откривател на вампири по нашите земи

...
За оставката на видния откривател на вампири по нашите земи
Коментари Харесай

АФЕРА ЗА МИЛИОНИ! Бождар Димитров пенсиониран от НИМ

За оставката на видния изобретател на вампири по нашите земи се приказва от доста време. Чашата обаче преля тази година поради наглто разбъркване на държавни и частни ползи. Последната капка беше питането на депутатите Стоян Мирчев и Явор Божинков, отправено към министъра на културата Боил Банов. На 20 септември те сложиха въпроса за контрактуваните и финансовите връзки сред Националния исторически музей и частните структури- “Акшаена 2007” ООД Сдружение “Плиска”.

Преплитането на музея с частниците беше детайлно разказано още през май т.г. в обява на седмичника Уикенд. Колегите описаха по какъв начин тъкмо Божидар Димитров е обвързал своето съдружие с музея. Начело на него стои племенникът му Тодор Димитров, а в управлението е зам. шефът на НИМ Георги Найденов. Частната конструкция е записана на адреса на най- огромния български музей и за връзка са посочени неговите телефони. Наистина нечувано безсрамие.

Далеч по- скандално е обаче, че сдружението събира пари за възобновяване на огромната базилика в Плиска от името на НИМ. Да напомним, че Министерският съвет преди време отпусна половин милион лв., подета беше и всенародната дарителска акция. Парите от нея постъпват в банковата сметка, оповестена на страницата на НИМ. Разследването сподели, че това не е сметката на музея, а на частното съдружие Плиска на Божидар Димитров.

И всичко това се прави, макар че Националният археологически резерват- Плиска не е на подчинението на професора, а се ръководи от Регионалния исторически музей на Шумен. С други думи без никой да му е дал право, шефът на НИМ се пробва да се разпорежда със старините в Плиска.

Под претекст, че ще възвръща старините там, събира пари в банковата сметка на частното си съдружие. През 2016 година Изключително интензивният Бождер Димитров подема и акцията за възобновяване на два паметника на едно гробище на наши военни, починали в Македония. Даренията още веднъж се натрупат в банковата сметка на сдружението Плиска. Така е оповестено на страницата на музея. Никъде обаче не е направено разграничаване, че става въпрос за частна конструкция. Напротив, Божидар Димитров прави начинания от името на НИМ, а в това време събира парите в сметката на частната сруктура. Няма пояснение и друго- по какъв начин професорът взема решение кои дарения са за базиликата и кои за поруганите български монументи в Македония, по какъв начин разпределя парите?

Само ден откакто в медиите бе разказано тясното преплитане сред НИМ и „ Сдружение „ Плиска”, от страницата на музея в интернет беше свалена рекламата му. С други думи, професорът побърза да скрие следите, само че в този момент се жали с цялата си безочливост, че бил атакъван от едно остаряло ченге от Шумен и от платени публицисти. И това твърди историкът, който доста се гордее, че е бил клеветник на Държавна сигурност и се е подвизавал с четири псевдонима - Богдан, Кардам, Тервел и Телериг.

Малка визия по какъв начин се разпределят парите от даренията дава следният факт. За Голямата базилика в Плиска бяха оповестени две публични поръчки за над 1.5 млн. лв.. На двата състезанието се беше явил единствено един претендент и той завоюва – „ Обединение Армира 2013”, обвързвано със Сашо Велев, който е представител на финдация „ Приморско 2004”. Това е фондацията, която направи подписка в отбрана на Божидар Димитров, когато през 1015г. Проф. Ивайло Дичев изиска отстраняването му от директорския пост в НИМ.

Другата частна конструкция с която се свързва активността на Божидар Димитров е компанията АКШАЕНА 2007.

Източник: вестник "Таблоид "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР