За осми пореден път в историята на Българската православна църква

...
За осми пореден път в историята на Българската православна църква
Коментари Харесай

Светият Синод извърши освещаване на свето миро

За осми следващ път в историята на Българската православна черква – Българска патриаршия бе осветено свето миро.

Чинът по освещаването се случи по време на Василиевата св. Литургия за Велики Четвъртък, която бе възглавена от Българския патриарх Неофит в ПКСХП “Св. Александър Невски”, в съслужение с митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Врачански Григорий и Видински Даниил, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, прот. Николай Георгиев, шеф на Отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод, ст.ик. Ангел Ангелов, нравствен надзирател на Софийска епархия, храмовото духовенство, свещеници от столицата, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и дяконите Деан Коруноски и Костадин Тренев.

Преди прочитането на Господнята молитва “Отче наш” патриарх Неофит прочете надлежните молебствия, като благослови и седемте съда, в които се съхранява светото миро, по-късно свещеник Герасим прибави към него и част от мирото съхранявано в алабастрения съд, подарени на Българската православна черква от Веселенската патриаршия през 1945 година, когато е вдигната седемдесетгодишната схизма над Българската Екзархия.

“И през днешния ден, дружно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено примирение на Спасителя, Който самичък уми нозете на Своите възпитаници, и, дружно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина – в часа на Неговата тъга и в страшния момент на измяната. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в поклонението си, още веднъж и още веднъж, изповядваме верността си към Христа и молим: „ На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми през днешния ден, Сине Божий; тъй като не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, само че като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, по кое време дойдеш в царството Си ””, сподели в словото си патриарх Неофит.

Той напомни още и това, че мирото “Църквата употребява във всички значими и решаващи моменти от своя живот. То е безвъзвратен детайл при освещаването на светата Трапеза, която на езика на Църквата символизира гроба, в който бе заровен и от който тридневен възкръсна нашият Спасител. Със светото миро се освещава и всеки свети Антиминс, който символизира полагането на Христа в гроба. С него се помазва новоприетият член на Църквата – съживен за нов живот в банята на светото Кръщение и одобрен посредством даровете на Светия Дух в тайнството на светото Миропомазване”.

След многолетствието Високопреосвещените митрополити придвижиха съдовете с към този момент осветеното миро в Синодната палата, и по-точно в миротеката, където ще бъдат на предпазване до изчерпването на мирото.

В най-новата си история, БПЦ добива право сама да вари и освещава миро през 1945 година – след повдигането на наложената й схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото мироварене става през 1950 година след старателна подготовка за това значимо събитие. Следващите са надлежно: през 1961, 1974, 1988, 1995, 2002 и 2009 година

Мироваренето е дълъг и комплициран развой който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и завършва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Основните съставки са: чист зехтин и чисто бяло гроздово вино към които се прибавят над 30 разнообразни типове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго несъмнено съответствие и метод на подготвяне. Мирото се вари от духовници при непрестанно бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дни. Началото на варенето наложително се слага от Предстоятеля на Църквата, който прави и освещаването на новото миро.
 dsc_7800  dsc_7645  dsc_7507  dsc_7507  dsc_7305  dsc_7269  dsc_7218  dsc_6814  dsc_6779  dsc_6769  dsc_6765  dsc_6659  dsc_6649  dsc_6605  dsc_6541  dsc_6522  dsc_6500  dsc_6468
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР