За осми път от създаването на Висшата лига през 1992-ра

...
За осми път от създаването на Висшата лига през 1992-ра
Коментари Харесай

За осми път титлата във Висшата лига се решава в последния кръг

За осми път от основаването на Висшата лига през 1992-ра година насам първенецът на Англия ще бъде избран след изиграването на последния кръг от сезона. Манчестър Сити и Ливърпул са в люта борба за купата, като победа на “гражданите ” при гостуването им в Брайтън в неделя ще им обезпечи успех, само че всеки различен резултат на “Амекс Стейдиъм ”, смесен с триумф на Ливърпул над Уулвс вкъщи ще короняса “червените ”.

И двата тима не са забъркани за първи път в решителен финален кръг на шампионата, като за последно точно те си оспорваха купата през сезон 2013/14, когато Сити имаше преднина от две точки преди последния кръг и не сбърка в мача си с Уест Хем, с цел да стане първенец. За първи път купата във Висшата лига се взема решение в последния кръг през 1995-та година, когато Блекбърн има две точки преднина пред Манчестър Юнайтед. Роувърс не устоят на напрежението и губят на “Анфийлд ” в последния кръг, само че Юнайтед не се възползва и стига единствено до тъждество против Уест Хем, което носи първа купа на Блекбърн от 81 години насам.

Година по-късно отборът на сър Алекс Фъргюсън води с две точки пред Нюкасъл преди последния кръг и този път не позволява неточност, печелейки с 3:0 против Мидълзбро, с цел да стане първенец. През сезон 98/99 “червените дяволи ” водят единствено с точка пред Арсенал и имат потребност от победа над Тотнъм на “Олд Трафорд ” в последния си мач, като Лес Фърдинанд дава преднина на “шпорите ”, само че домакините стигат до цялостен поврат с голове на Анди Коул и Дейвид Бекъм, с цел да завоюват първия трофей по пътя си към популярния требъл.

През сезон 07/08 Манчестър Юнайтед и Челси са с еднакъв брой точки – 84, преди последния кръг, само че Юнайтед има доста по-добра голова разлика. Кристиано Роналдо и Райън Гигс носят нужната победа над Уигън в последния мач, с цел да създадат тима първенец. Само 10 дни по-късно Юнайтед победи Челси и във финала на Шампионската лига.

Две години по-късно функциите са разменени и Челси води с точка пред Юнайтед преди заключителния уикенд на шампионата. “Червените дяволи ” се надяват на услуга от Уиган, само че “сините ” разрушават противника си с 8:0 на “Стамфорд Бридж ”, с цел да станат първенци за четвърти път в историята си.

Може би най-драматичният сходен случай е през сезон 2011/12, когато градските противници Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед са с еднакъв брой точки, само че “гражданите ” са с по-добра голова разлика. Тимът на сър Алекс печели дуела си със Съндърланд, а в 90-та минута Сити губи от Куинс Парк Рейнджърс с 1:2 и се нуждае от цялостен поврат. Голове в продължението на Един Джеко и Серхио Агуеро носят исторически триумф на Сити и първата има купа след промяната на собствеността.

Разбира се, сходни случаи има и преди сформирането на Висшата лига при започване на 90-те години, като може би най-запомнящият се е от сезон 1988/89, когато двата кандидата за купата Арсенал и Ливърпул се изправят един против различен на “Хайбъри ” в последния кръг, като “артилеристите ” се нуждаят от победа с два гола разлика, с цел да станат първенци. Алан Смит дава преднина на лондончани в 51-та минута, а в 91-та халфът Майкъл Томас вкарва скъпия втори гол, който носи първа купа на Арсенал от 18 години насам. Двата отбора приключват сезона с идентичен брой точки – 76, и идентична голова разлика – +37, само че Арсенал има повече маркирани голове, което се оказва решаващо за крайното класиране.

Тази неделя от 17:00 часа българско време стартират мачове, които ще дефинират първенеца на Англия за сезон 2018/19, като Манчестър Сити гостува на Брайтън, а Ливърпул приема Уулвс. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР