За осма поредна година младежи от всички от краища на

...
За осма поредна година младежи от всички от краища на
Коментари Харесай

Приеми ме на село вдъхва живот на обезлюдени места

За осма поредна година младежи от всички от краища на страната се включиха в самодейността на община Габрово " Приеми ме на село ". Тази година тя има и по-специална задача – Възраждане, а концепцията е да се вдъхне живот на две красиви, само че обезлюдени габровски села - Солари и Свинарски дол.

В последните дни в другояче притихналите села Солари и Свинарски дол кипи сериозна работа, а от всякъде се чува смях и юношески възторг.

„ Вчера започнахме една по-сериозна задача, обвързвана с реновирането на спирката в село Свинарски дол ", споделя Надежда, която е участник в самодейността.

„ Днес почиствахме и възстановявахме една леко позанемарена чешма и довършвахме активността по възобновяване на спирката ", сподели Яна.

„ Много ни се искаше, когато младежите си тръгнат от нашите села, след тях да остане нещо и то да остане за дълго ", сподели уредникът Габриела Йосифова.

В самодейността тази година се включват и младежите от лечебния център за зависимости „ Свети Илия ".

„ На нас ни носи доста многообразие, част от нашата ресоциализация е, за мен персонално е ужасно преживяване ", сподели Калоян от лечебен център „ Св. Илия ".

Докато работят по възраждането на двете села, младежите оказват помощ и на възрастните хора, които живеят там, с преместване на дърва, работа в градината, само че най-много с положителното въодушевление, което им основават.

„ Първото нещо, най-хубавото беше, че видяхме младежи тука.Всяка заран минават младежи хубави, с някакъв възторг, огромна наслада, стопират се беседват с нас ", сподели жителят на с. Солари Димка Илиева.

Младежите споделят, че по време на самодейността основават и доста другарства, а множеството от тях чакат с неспокойствие идващото лято, с цел да се върнат на село, където хората към този момент ги чакат.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР