За общините в краткосрочен план – в следващите седмици и

...
За общините в краткосрочен план – в следващите седмици и
Коментари Харесай

Общините остават без пари

За общините в кратковременен проект – в идващите седмици и месец, е извънредно значимо да бъде квалифициран и признат държавният бюджет.
 
Това съобщи в изявление за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ). По думите ѝ другият приоритет следва да бъдат законите, касаещи Плана за възобновяване и резистентност.
 
За втора година общините работят без ясна рамка от страната с какво разполагат, подсети тя.
 
Средствата в този момент покриват непосредствените потребности и главните услуги, за които локалната власт дава отговор, " само че за нищо повече ", разясни Георгиева.
 
" Общините доста свиха капиталовите си разноски, с цел да могат да приключат настоящите планове. С парите за вложения ние покриваме по-високите цени на старите планове и не можем да стартираме нищо ново. "
 
Общинските бюджети се одобряват до 25 календарни дни след приемането на държавния, посочи Силвия Георгиева и предизвести:
 
" За нас 2023 година е извънредно комплицирана. Ако до юли страната няма признат бюджет и общинските препоръки не могат да одобряват общинските бюджети, ние сме обречени да останем без бюджети през 2023 година Октомври има локални избори, общинските препоръки стопират да заседават след края на август и на процедура оставаме без планове за разноските на общините за тази година. "

Застрашена ли е фискалната непоклатимост на страната

НСОРБ има добра връзка със служебното държавно управление и министъра на финансите, увери още Георгиева. Според нея предварителните планове за общините, заложени в плана за държавен бюджет, са положителни.
 
 istock istock
Средства по Плана за възобновяване и резистентност общините към момента не са получавали. Вървят заплащания по оперативните стратегии от програмния интервал 2014-2020 година, уточни Силвия Георгиева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР