За Община Русе разрешаването на дългогодишния проблем с огромните опашки

...
За Община Русе разрешаването на дългогодишния проблем с огромните опашки
Коментари Харесай

С изграждането на буферния паркинг се решиха дългогодишни проблеми на Русе, процедурата е законна и прозрачна

За Община Русе разрешаването на дългогодишния проблем с големите опашки от тежкотоварни камиони не е игра, както внушава АКФ (неправителствената организация “Антикорупционен фонд ”).

Десетилетия наред жителите на Русе и всички преминаващи през града бяха жертва на неприятната инфраструктура и неналичието на организация за прекосяване на хилядите тежкотоварни коли през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “. След многократни несполучливи опити във времето от страна на общината и страната, към днешна дата казусът с километричните опашки е решен.

Ето и обстоятелствата във връзка с излъчените изказвания:

- Изграждането на тир-паркинга е в публичен интерес. Създадени са условия за обикновено и безвредно прекосяване през Дунав мост и гладко придвижване на хора и артикули през републиканските пътища. На територията на общината действат и други паркинги за престой на тежкотоварни коли, въпреки и с по-малък потенциал.

- Защитен е и финансовият интерес на Русе.

Цената на учреденото право е в пъти по-висока от пазарната. Както неведнъж обявихме, общината е предоставила правото да се строи в парцела, оценено на 1 846 335 лева за сумата от 18 200 000 лева Това не включва размера на инвестицията по самото създаване на паркинга, която е напълно за сметка на спечелилото сдружение. То е задължено да построи и цялата довеждаща инфраструктура, в това число локално платно за придвижване на МПС, което съставлява спомагателна инвестиция.

Т.е. изпълнителят поема отговорността да построи за своя сметка оборудването, както и риска от действието му, без да има гаранция, че то ще му носи облага през целия интервал на употреба, нито ангажимент от общината, че приходите ще доближат размера на направената инвестиция за избран интервал от време.

-При извършената процедура за избор на реализатор Община Русе е спазила всички нормативни условия по отношение на публичността и периодите за присъединяване. Не са изисквани никакви документи, които да обосновават по-дълъг период за присъединяване. От участниците са изисквани само документи по пример, в които да попълнят административни данни и предложенията си за период и цена. Доколкото попълването на документите за присъединяване не изисква повече от няколко часа, изказванието, че периодите или интервалът на осъществяване са работили демотивиращо на възможни участници в процедурата, е безпредметно. Нещо повече – извършената процедура предстои и на правосъден надзор, като нито едно заинтригувано лице не е подало тъжба против периодите и изискванията ѝ. За съпоставяне и по-голяма изясненост следва да се означи, че през миналата 2022 година, с изключение на процесното решение в Общински съвет Русе са импортирани 112 оферти, свързани с предписание с парцели – общинска благосъстоятелност.

- Нуждата от осъществяване на социална поръчка за построяването на паркинга е измежду главните внушения в обявата. Този метод обаче не би бил в публичен интерес в съответния случай. При осъществяване на социална поръчка е възможно да се разпореди само самото строителство, чиято стойност, в това число облагата на строителя, да бъдат напълно за сметка на Община Русе. Неин би бил и задължението за създаване на довеждащата инфраструктура. Провеждането на поръчка доста би отсрочило и реализацията на плана.

- В опита за финансов разбор на възможните бъдещи облаги от прилагане на оборудването са пропуснати редица аспекти с директно влияние в кратковременен и дълготраен проект.

Сред тях е цената на направената инвестиция и каква би била тя, в случай че е за сметка на общинския бюджет при отчитане на пазарните цени.

Не са взети поради плануваното създаване на автомагистрала Русе–Велико Търново, чийто маршрут не минава през бул. „ България “, построяването на инфраструктура към Дунав мост 2 във Видин и пренасочване на трафика натам, влизането на България в Шенген, при което няма да бъде осъществяван граничен надзор на границата с Румъния, и други

Отправени са внушения по отношение на хипотетичната облага на сдружението без разбор на разноските и броя на превозвачите, ползващи отстъпка от оповестената цена. Пропуснат е и фактът, че на територията на общината действат и други паркинги за тирове.

Без коментар оставяме по какъв начин предсказаният доход с лекост се движи сред “десет милиона ” и “десетки милиони ”, както и насочването на общината към изтегляне на заеми.

Община Русе е предоставила на обществеността цялата информация за буферния паркинг, в това число всички документи по отношение на построяването му, спазвайки правилата си на бистрота и неприкритост.

Остава въпросът инцидентно ли за излъчването на материал, изследващ обстоятелства от предходната година и включващ изявление от април, е определена предизборната акция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР