За образование да бъдат отделяни по 5 процента от брутния

...
За образование да бъдат отделяни по 5 процента от брутния
Коментари Харесай

5 % от БВП за образование, поискаха учители и от партия АБВ

За обучение да бъдат отделяни по 5 % от брутния вътрешен артикул /БВП/, желаеха след среща политическа партия АБВ и Синдикатът на българските учители. Според тях, обществената политика в страната би трябвало да бъде провеждана през просветителната система. Агресията в учебно заведение и непрестанно изменящата се образователна стратегия са измежду най-големите проблеми на образованието, уверени са от АБВ и учителския профсъюз, оповестява БНР.
В момента за обучение се отделят 3,6 на 100 от брутния вътрешен артикул. На въпрос на " Хоризонт " от кое място би трябвало да дойдат останалите средства, с цел да се доближи до 5 %, водачът на АБВ Румен Петков отговори:
" Да ни се размахва пръст: " Ако на следващия ден не вдигнете % на бюджета за защита, ние ще ви напляскаме " - не, за нас най-важното е образованието и здравето на нацията. "
Повече пари за обучение могат да бъдат открити посредством ефикасни дейности против контрабандата на горива и цигари:
" Не бива над превъзмогването на тези дейности да се гледа единствено като на повишение на пенсиите и повишение на заплатите в държавния бранш ".
АБВ упорстват за понижаване на Данък добавена стойност върху учебниците, а от Синдиката на българските учители за данъчни облекчения за бизнеса:
" За да имаме равнопоставеност сред системите по този начин, както бизнесът се облекчава с налози, когато спонсорира спорта, нищо не пречи бизнесът да се освобождава от налози, когато спонсорира българското учебно заведение или българската просветителна система ", сподели ръководителят на учителския профсъюз Янка Такева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР