За нюансите в поведението на държавния глава Румен Радев, на

...
За нюансите в поведението на държавния глава Румен Радев, на
Коментари Харесай

Съветник на Радев: Съобразяването с мнозинството е инвестиция в политическо бъдеще

За " нюансите " в държанието на президента Румен Радев, на които би трябвало да се обръща внимание, не всички сътрудници се объркват. Тези нюанси обясни в студиото на Нова телевизия Александър Маринов, политически консултант в президентството. Става въпрос за несъгласието на представляващия страната ни в Съвета на Европейски Съюз за поддръжка на общата рамка, само че и отвод България да взе участие в поръчката на муниции за украинската войска. Маринов също акцентира, че страната ни не е единствената, което не се причислява към тази поръчка - това не вършат и Ирландия, и Словакия, а за Унгария уточни - " ще забележим какво ще се получи най-после ".

Мнозинството от българите са срещу доставката на муниции и оръжие на Украйна, само че и болшинството е и за оставане в Европейския съюз. Така че позицията на президента Румен Радев е " хем да останем в Европейски Съюз, само че и да организираме политика в полза на страната ", изясни Александър Маринов и добави, че схваща демокрацията тъкмо по този метод - да се съобразяваш с мнението на болшинството.

Съобразяването с мнението на болшинството е също по този начин " инвестиция в политическото бъдеще на един политик ". Александър Маринов обаче отхвърли да отговори на въпрос какво ще прави Румен Радев след края на втория си мандат, защото до тогава има доста време.

Според Маринов обаче е изцяло несъстоятелно изказванието за узурпиране на власт от страна на президента. Несъстоятелно е и да се счита, че Румен Радев желае да ръководи в актуалните условия.

Съветникът на президента акцентира, че неверно се схващат и поясняват дейностите на служебното държавно управление и обстоятелствата, които се изнасят от него - не трябва да се възприемат като политическа интервенция и по този начин единствено против избрани политически партии. Това е " изнасяне на обстоятелства за настоящи проблеми, с които би трябвало да се оправя същото служебно държавно управление ". Докладът на Министерство на финансите не съдържал нищо от апокалиптичните тълкувания в медиите, а слагане на съответни задания, които се слагат в това число и на идващото Народно заседание.

Надявам се да не се уплашат доста хората. В последните години все се плашим от нещо - пандемията, машините... Затова и президентът прикани хората да не се плашат. Припомняме, че Румен Радев насочи своя апел към политическите партии, а към обществото се обърна министър председателят Гълъб Донев.

Въпреки това Александър Маринов счита, че в тази настройка на българската политическа система без една от двете огромни партии доста мъчно ще бъде да се направи стабилно ръководство. Общо ръководство на двете огромни би било доста мъчно, поради острото опълчване на самите им електорати.

Според Маринов обаче съставянето на държавно управление от Народното събрание е " въпрос на предпочитание ".

Уклончиво отговори той на въпрос вероятно за последващи следващи предварителни избори. Не е добре кардинално да се смесват двата вида избори и те да са 2 в 1. Но това не е въпрос на политическа воля, а на процеси, които се развият в самия 49-ти парламент, изясни Александър Маринов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР