За някои Петък 13-ти е обикновен ден, за други е

...
За някои Петък 13-ти е обикновен ден, за други е
Коментари Харесай

Ето откъде тръгва легендата за петък 13-ти

За някои Петък 13-ти е елементарен ден, за други е късметлийски ден, за трети е не изключително късметлийски ден. Независимо дали сте суеверни, или не, сигурно знаете за поверията към тази дата, съгласно които би трябвало да внимаваме, с цел да не ни се случи нещо неприятно. Доколко това е правилно и до каква степен е просто човешка настройка, всеки самичък дефинира за себе си. Ние можем да се позабавляваме и да задоволим любознанието си по отношение на произхода на въпросната легенда. Откъде тъкмо потегля тя?

Има разнообразни истории за деня на черните котки. Според най-древната от тях, която се приема и за мит, Бог Локи, който е и Богът на огъня и злото, се появил на угощение на Боговете натрапен и умъртвил Бога на насладата Балдер със стрела от имел. По тази причина земята била белязана вечно и потънала в мрак.

Има още едно поверие, датиращо от античните времена, съгласно което Ева изкушила Адам със неразрешения плод навръх Петък 13-ти.

Съвременни истории за тази дата също не липсват. Тя се свързва с деня, в който Магистърът на Ордена на тамплиерите бива задържан дружно с хиляди рицари по разпореждане на папата и френския крал по това време. Те били измъчвани, а най-после упрекнати в измяна, разкол и още куп закононарушения. Някои изгорели на кладата, други били убити по-късно. Това се случва на 13.10.1307 година – петък.

В друга страна, Древен Рим, магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 човек. Те считали, че 13-тият е Дявола.

Хората, посветили се на нумерологията, считат 13 за злополучно число, защото се подрежда след 12, а 12 са апостолите, месеците в годината, племената на Израел, Боговете на Олимп. В картите Таро 13-тият аркан е този на гибелта. Той обаче не се свързва с действителна гибел, а с смяна – когато нещо остаряло си отива от живота на човек, с цел да направи място на нещо ново.

Любопитни обстоятелства за съдбовния Петък 13-ти:

1.Съществува действителен боязън от тази дата, който можем да забележим изцяло образно. Много хотели нямат 13 етаж или 13 апартамент. Голяма част от небостъргачите прескачат 12 етаж, на някои летища няма писта с номер 13. Във Флоренция няма улица номер 13, а във Формула 1 няма да видите болид 13.
 Какво да вършим на петък 13-и, с цел да се радваме на сполучлива 2021-а година Какво да вършим на петък 13-и, с цел да се радваме на сполучлива 2021-а година
От епохи петък 13-и се смята за съдбовен. Твърди се, че на този ден несгоди и загуби застигат даже невярващите. Но в днешния петък 13...

2.През 1907 година на 13.12, което е петък, както се досещате, потъва неповторимия шедьовър на Томас Лоусън – 7-мачтовата шхуна. Тя е кръстена на него, а неговото най-известно произведение носи името Петък 13-ти.

3.През 1970 година, на 13.04. совалката Аполо 13 не съумява да кацне на Луната поради разрушение на кислородния контейнер. Тя е изстреляна от площадка 39 (3х13). За благополучие, екипажът се избавя и съумяват да се върне на Земята незасегнат. Интересното е, че совалката е изхвърчала тъкмо в 13:13 часа.

4.През 2012 година, на 13.01. потъва италианският круизен транспортен съд Коста конкордия. Това е 115 000-тонен транспортен съд. Той потъва покрай Средиземно море, а с него умират и 32 души.

5.Интересен факт е, че някои от известните серийни убийци, за които сме чували страховити истории, имат тъкмо 13 букви в името си: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Хенри Лий Лукас, Чарлс Менсън, Джон Уейт Гейси, Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer).

6.Фаталната дата въздейства и на стопанската система в Съединени американски щати. Според статистиките, всяка година на тази дата фирмите губят сред 800-900 милиона $ поради хора, които отхвърлят да отидат на работа или да подхващат пътуването си.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР