За някои хора сладката миризма на свежи колела е олицетворение

...
За някои хора сладката миризма на свежи колела е олицетворение
Коментари Харесай

Миризмата на нова кола: как желаният аромат може да бъде опасен

За някои хора сладката миризма на свежи колела е въплъщение на лукса. Този мирис, примес от нестабилни изпарения, излъчващи се от прясно обработени повърхности и тапицерия, може да бъде миризма, удовлетворяваща като парите, само че престоят в нова кола при високи температури за дълги интервали от време има висока цена. А валутата в изчислението е здравето...

Скорошно изследване на китайски и американски учени откри, че паркираните нови коли са цялостни с канцерогени, които надвишават законовите граници, пише Science Alert. След 12 дни стоене на открито равнищата на няколко химикали, причиняващи рак, надвишиха безвредните граници.

Например формалдехидът, който се намира в дезинфектанти, бактерицидни средства и газови печки, надвишава китайските стандарти за сигурност с цели 35%. Ацеталдехидът, евентуален канцероген, участва в концентрации, превишаващи безвредните граници с 61%. Междувременно бензенът, канцероген, който нормално се среща в боята, бензина и цигарите, също беше на рискови равнища за водачите, които прекарват дълги часове в чисто новите си коли.

В опита откривателите откриха, че възходящият пожизнен риск от развиване на рак (IPRR) от няколко летливи органични съединения, открити в една нова кола, е задоволително висок, с цел да съставлява „ висок риск за здравето на водачите “. Скалата IPRRR се основава на равнището на експозиция и ефикасността на канцероген или сътрудник, причиняващ рак. Като общо предписание, IRRR сред 10-8 и 10-6 се смята за безвредно, което значи, че рискът от развиване на рак е извънредно невисок. PRRR сред 10-6 и 10-4 демонстрира евентуален риск от рак, а PRRR над 10-4 демонстрира висок евентуален риск за здравето.

Проучването прави оценка експозицията на таксиметрови водачи и пасажери на летливи органични съединения, които прекарват надлежно почти 11 часа и 1,5 часа в транспортните си средства на ден, които главно се вдишват, само че могат също да бъдат всмукани през кожата или погълнати.

Средно огромният SUV, употребен в изследването, е затрупан с пластмаса, изкуствена кожа, плат и филц. Тези материали създават разнообразни летливи органични съединения, които се отделят във въздуха, когато преди малко са напуснали индустриалната линия, развой, наименуван дегазиране.

Изследователите взеха проби от въздуха в колата и благодарение на газова хроматография-масспектроскопия дефинираха концентрацията на 20 химикала в разнообразни моменти от време. Тъй като температурата в транспортното средство се покачва през целия ден, тя варира от 21°C до 63°C.

Концентрацията на летливи органични съединения също следваше повтаряем модел, който се определяше от повърхностната температура на автомобила, а не от температурата на въздуха.

Предишно изследване в Калифорния откри, че единствено 20 минути шофиране в нова кола може да изложи човек на рисково излагане на бензол и формалдехид, до момента в който по-дългото пътешестване с кола съставлява по-висок риск за здравето.

Въпреки че тези резултати са тревожни, има някои елементарни способи да ограничите излагането си на химикали, открити в новите коли. Можете да изберете използван автомобил или различни типове превоз. Ако би трябвало да карате нова кола, изберете разходка вместо шофиране, в случай че е допустимо, правете почивки от шофирането и дишайте малко по-спокойно.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР