За някои хора е недопустимо да оставят кучето да ближе

...
За някои хора е недопустимо да оставят кучето да ближе
Коментари Харесай

Кучешките целувки и рискът от тях

За някои хора е неприемливо да оставят кучето да ближе лицето им. За други пък това е една от най-умилителните страни на това да имаш домакински любим.

Можем ли обаче да сме сигурни, че това е здравословно, в случай че кучетата врат носовете си на всевъзможни, постоянно и много нехигиенични, места?

Рискът

Учени от Филаделфия, Съединени американски щати, настояват, че сходна непосредственост с четириногия ни другар крие много рискове.

Устата на кучетата (и котките) е цялостна с невъобразимо количество бактерии, микроби и гъбички.

Слюнката им е много ефикасна при битката с нездравословните за самите кучета организми, само че не унищожава тези, които са евентуално рискови за нас.

Така, при сякаш безобидно близване от кучето, бихме могли да се заразим с много неприятни стомашно-чревни заболявания и вируси.

Да се тревожим ли

Почти не съществуват сведения за предаване на заболявания от куче на човек от близване по кожата, стига тя да не е разранена или инфектирана.

Рискът обаче - споделят експертите, идва, в случай че разрешаваме на кучето да ни ближе по устата, носа или очите.
Инфекция би могла да докара до загуба на око или остри дихателни болести, обриви, зачервявания и други

Лигавиците на тези места могат да позволен нежелани бактерии в организма, които бързо да прераснат в болест, против която нямаме имунитет.

Ако обаче заобикаляме да разрешаваме на кучето да ближе тези зони, можем да сме изцяло спокойни, че рисковете от предаване на болест са изцяло минимални. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР