За новия стар полски президент Анджей Дуда изборите, провели се

...
За новия стар полски президент Анджей Дуда изборите, провели се
Коментари Харесай

Понякога втори в града, но винаги първи на село: Как популистите печелят избори

За новия остарял полски президент Анджей Дуда изборите, провели се преди дни, сигурно не бяха леки. На балотажа консерваторът, повдигнат от ръководещите „ Право и правдивост “, съумя да вземе скромна преднина пред демократичния си съперник Рафал Тшасковски. Държавният глава отпразнува успеха си не в столицата Варшава, а в скромното градче Путуск на 40 километра от нея.

В случая символиката е извънредно мощна и важи за всяка ръководена от популисти страна – основно за представянето им на изборите е да победят в провинцията, където надъханата реториката и великодушните обществени придобивки автоматизирано се трансформират в електорална поддръжка, написа в своя публикация английският в. “Гардиън “.
Официално: Анджей Дуда ще е втори мандат президент на Полша Очаква се той да продължи държавната политика на спорни промени
Данните от неделния избор демонстрират, че точно гласоподавателите в дребните обитаеми места са тези, които са му обезпечили успеха – в съвсем всички градове Тшасковски има преднина. Реално Дуда печели единствено в 4 от 30-те най-големи обитаеми места, а в доста от тях представянето му е дори доста по-лошо, в сравнение с е било на предните избори.

Там номерата минават

Това, обаче, е дребен проблем в изборните региони като този в 19-хилядния изостанал Путуск, където президентът е изрично първи. Именно в провинцията демократичните партии не съумяват да доближат с посланията си до хората – обичайно в периферията популацията е застаряващо и консервативно, усеща се загърбено от огромния град и непосредствено упреква прогресивните политики от първите посткомунистически години за недоимъка и обезлюдяването, разясняват полски социолози пред „ Гардиън “.

Именно това е теренът, на който „ Право и правдивост “ изпраща високопоставени политически лица в изостанали общини, приказва за връщане на „ националната чест “ на поляците и громи всевъзможни демократични трендове в обществото и стопанската система – до момента в който в това време раздава пари по обществени стратегии, ориентирани преди всичко към дребните обитаеми места.

Либералите не си оказват помощ

Не оказва помощ и че градските демократични елити не се свенят да назовават хората от провинцията „ глупави “ и „ назадничави “. Това единствено задълбочава пропастта сред поляци и поляци.
ARTE: Демокрацията излиза отслабена от рецесията с COVID-19 Кореспондентът на bTV Новините в Париж Десислава Минчева разяснява пред малкия екран за просвета новата действителност на Източна Европа
Абсолютно същите трендове можем да забележим при разбор на поддръжката за Тръмп или за Брекзит, а също така по този начин можем и да си разбираем за какво прогресивни партии печелят в градове като Истанбул и Будапеща, а централната власт остава в ръцете на популисти.

Докато прогресивните партии водят война между тях, властта се окопава в своите " замъци ", където по този начин или другояче нито се чува другата позиция, нито някой желае да я чуе в настоящия ѝ тип. Не е инцидентно, че и у нас през последните години партии във властта с разнообразни цветове употребяват обществено разнообразни разновидности на израза " София не е България " при всеки случай, в който хиляди недоволни жители се съберат по прозорците им.

Като преди повече от век

Парадоксалното е, че Анджей Дуда по никакъв метод не може да бъде избран като политик от село – роден е в остарялата столица Краков, има юридическо обучение. Реториката му обаче стопира всевъзможни неуместни въпроси.
Соломон Паси: През 2016 година стартира Третата международна война – сред популистите и систематичните Според него тази „ война ” обрисува един доста забавен алианс – този на безконечните водачи
Силвия Урбанска от Варшавския университет съпоставя това с анти-модернизма от края на XIX век: „ Тогава, както в този момент, популистите са говорели за идеала на селското общество, селското семейство, селската жена като бастион на националните полезности, патриотизма, патриархалните фамилни връзки, етническата непорочност и католицизма “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР