За нова провокация от страна на Атина пише тази сутрин

...
За нова провокация от страна на Атина пише тази сутрин
Коментари Харесай

Гърция прати военни на остров само на 2 км от Турция

За " нова провокация " от страна на Атина написа тази заран турският в. " Йени шафак ", съгласно който Гърция с поддръжката на Франция ускорява напрежението в Източно Средиземно море.

Гръцката войска е разположила военни на остров Кастелоризо, който се намира единствено на два километра от турското крайбрежие и съгласно интернационалните закони има демилитаризиран статут. Военните, в цялостно бойно снаряжение, пристигнали на острова с туристически фериботи всред туристите, а фотоси на идването им били публикувани от френската организация Агенция Франс Прес, отбелязва още " Йени шафак ".

" Гърците си го търсят ", написа и в. " Сьозджу " по тематиката. Според изданието с изпращането на бойците на Кастелоризо Гърция наподобява се пробва да сплаши Турция. " Но силата не й стига ", разяснява вестникът.

В. " Миллиет " цитира изказване на турското външно министерство за о. Кастелоризо, в което представителят Хами Аксой акцентира, че Турция " няма да разреши сходна провокация край крайбрежията й да реализира задачата си ". Аксой отбелязва, че островът има демилитаризиран статут по силата на Парижкия кротичък контракт от 1947 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

По думите на представителя, в случай че медийните известия за разполагане на военна мощ на острова фактически са правилни, то това е " следващият знак за незачитането от Гърция на правото и за действителното й желание в Източно Средиземно море ".

Аксой отхвърли всевъзможни опити за противозаконна смяна на статута на острова, само че акцентира, че тази провокация няма да реализира задачата си, защото Турция няма да разреши това.

" Подобни провокативни дейности няма да имат никаква изгода за Гърция. Ако Гърция продължи стъпките, задълбочаващи напрежението в региона, тя ще бъде тази, която ще загуби. Турция е решена до дъно да пази правата и ползите си, произлизащи от интернационалното право ", акцентира представителят.

Хами Аксой отговори и на изявление на френския президент Еманюел Макрон за Източното Средиземноморие, като предизвести, че " тези, които считат, че теглят червени линии срещу справедливата идея на Турция в Източно Средиземно море, само ще се изправят пред решителността на нашата страна ". По думите на Аксой " алената линия в района са правата на Турция и кипърските турци, произлизащи от интернационалното право ".

" Онези, които се виждат в гигантско огледало е време да погледнат истината. Времето, в което прехвърляха на картата империалистките си разбирания, е останало в предишното. Турция е задоволително мощна да отблъсне всеки, който се опита принудително да отнеме законните й права и ползи, изпращайки " армада ", добави Аксой.

Говорителят уточни още, че разногласията в Източно Средиземно море няма да се разрешат с подклажданията от страна на фактори отвън района, а само посредством разговор и съдействие сред засегнатите страни на основата на равнопоставеност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР