За нова опасност алармира СЗО: Една-единствена мутация може да направи

...
За нова опасност алармира СЗО: Една-единствена мутация може да направи
Коментари Харесай

СЗО: Зика е не по-малка опасност от Ковид, която може да предизвика пандемия

За нова заплаха сигнализира СЗО: Една-единствена разновидност може да направи премествания от комари вирус Зика доста по-заразен и гибелен. Още през 2016 година СЗО предизвести, че вирусът съставлява заплаха за света.

Зика нормално предизвиква малко признаци при възрастни, само че нанася големи вреди на неродени деца в утробите на инфектирани майки – предизвиква микроцефалия, положение, при което бебетата се раждат с дребна несъразмерна глава и увреждане на мозъка. Зика се появи в края на 2015 година и аргументи увеждания на голям брой деца в над 30 страния предава БГНЕС.

За да открият по какъв начин вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на зараза на вируса, като неведнъж го " трансферират " сред комар и мишка.

Вирусът Зика е по-често срещан в страни, където вирусът на тресчица Денга също е публикуван, тъй като и двата вируса се популяризират от едни и същи типове комари и двата са част от фамилията на флавивирусите. " Хората, които са били изложени на тресчица Денга, имат кратковременен имунитет против Зика ", открива Шреста.

Изследователите разкрили, че същата мутантна форма на вируса Зика се развива в две групи мишки: и такива, изложени на Денга, и такива, които не са срещали с него. Фактът, че заразяване се е случило и в двете групи, допуска, че тази част от генома на вируса може да е " гореща точка на разновидност ", считат откривателите.

След това екипът заразява няколко бременни мишки с мутиралия вирус и открива, че той е по-заразен и по-опасен, което значи, че вирусът има по-голям късмет да премине през плацентата и да болести плода. Мутацията посочила и че може доста по-успешно и бързо да се репликира в човешки кафези в сравнение с първичния си другар.

" Вирусът Зика остава комплицирано заболяване, чиито признаци са незабележими. Повечето инфектирани с него въобще не схващат, или откриват инцидентно при проучване за други болести. Към момента не е ясно дали, по какъв начин и по кое време вирусът може да болести хора, само че е кадърен да аргументи международна пандемия ", считат откривателите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР