За нова измама с обезщетения за безработица сигнализираха работодатели.Напоследък широко

...
За нова измама с обезщетения за безработица сигнализираха работодатели.Напоследък широко
Коментари Харесай

Безработни дърпат по 1800 лева от борсата чрез измама

За нова машинация с компенсации за безработица алармираха работодатели.

" Напоследък необятно разпространяване се следи при по този начин наречената " френска безработица ". Хора отпътуват проведено с рейсове за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на случайна заплата, тъй като назначението им е фиктивно - остават единствено за седмица, след което се връщат в България и се записват в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на оптималното за нашата страна равнище в продължение на 9 или 12 месеца според от общия стаж ", описа схемата ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Подобна машинация е допустима поради междина в европейското законодателство, показва Велев, написа sega.bg. Във Франция размерът на компенсацията се дефинира съгласно размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, до момента в който у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се записват в бюрата по труда, те автоматизирано получават оптималното обезщетение за безработица за България. В момента оптималното обезщетение за безработица у нас е към 1800 лева месечно, а от идната година ще скочи на над 2200 лева, защото е планувано нарастване на оптималната дневна ставка. 

С тази сума в джоба, безработните не желаят да се хванат публично на работа, което основава проблем и за компаниите.

Наскоро зам.-кметът на Разлог Христо Зайков се оплака, че локалните хотелиери и търговци мъчно намират служащи за зимния ски сезон. При опит да се наеме личен състав, всеобщо се отхвърлят назначения на трудов контракт. Не желаят да работят на контракт, тъй като са на борсата и получават компенсации, изясни зам.-кметът пред депутати от тристическата комисия, на която се обсъждаше подготовката за зимния туристически сезон.

Зайков прикани да се вземат ограничения за ограничение на тази машинация, тъй като в техния край е необятно публикувана.

Схемата води до източване и на българския бюджет, тъй като не цялата сума от компенсацията се изплаща от френската обществена система, част  от средствата се заплащат и от Национален осигурителен институт, споделиха работодателските организации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР