За нов вид измама алармират експерти и полицаи. Става въпрос

...
За нов вид измама алармират експерти и полицаи. Става въпрос
Коментари Харесай

Измамници предлагат финансово посредничество в интернет

За нов тип машинация сигнализират специалисти и служители на реда. Става въпрос за позвънявания по телефона, посредством които уж от името на компания, основана в Лондон, се желаят избрани парични суми.  Любезните чиновници на компанията изясняват на хората по какъв начин могат да ръководят средствата им и по какъв начин могат да ги вложат под формата на акции в огромни концерни и това да им обезпечи голяма облага. Информация пък можела да се откри в специфичен интернет уебсайт на компанията. 

Каква е истината - позвъняването не идва от Англия, а от Русия или България, а  задачата е измамниците да се снабдят с пари или персонални данни по елементарен метод. Подобни случаи има регистрирани и в Главната дирекция " Борба с проведената престъпност ". Телефонът, оставен за контакт, минава през интернет и противоположната връзка с него е невъзможна, изясни пред " Хоризонт " Явор Колев, който е началник на бранша за битка с киберпрестъпността в дирекцията:

В ГДБОП се работи по случаи, които са свързани с български компании, които търгуват, да кажем най-грубо, с бинарни варианти. Те ангажират задгранични жители и жалбите са от непознати жители, като бинарните варианти са прогнозиране за избран интервал от време на даден актив. Самият клиент не може да има информация за това какво се е случило и разчита на компанията каква информация ще му даде -  и те изготвят подправени отчети и надлежно присвояват парите, с които са взели участие клиентите им.

В България обаче търговията с бинарни варианти не предстои на регулация.  Това са български компании които си изготвят такива уеб сайтове, на които съответните жертви и се хващат на въдицата и биват и излъгани, добави Явор Колев и уточни, че постоянно сумите, присвоени от измамниците са големи:

И зависи с каква сума вземат участие. Разбира се, тук се разчита и на обществения инженеринг, на това, че колкото по-голяма е сумата, толкоз по-голяма е облагата и се дават обещание големи облаги, след което, несъмнено, средствата, които се влагат са по-големи и се се касае за стотици хиляди евро.

Експертите поучават при сходни позвънявания хората да не се доверяват и никога да не дават персоналните си данни на измамниците. Повече по тематиката ще научите, в случай че чуете звуковия файл с създаването на престъпния кореспондент на БНР Николай Христов. 

Европейският парламент също се занимава в последните дни с проблема за неприкосновеността на персоналните данни и известия в Интернет и утвърди мнението на българския народен представител Ева Майдел за това. Тя реализира компромис сред прекомерно рестриктивното предложение потребителите да дават единодушието си при всяко оставяне на данни в интернет и безконтролния достъп до тях.  Балансираната позиция пази потребителите, като в това време не потиска развиването на дребния и междинен бизнес онлайн. Повече за мнението чуйте персонално от Ева Майдел  - от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР