За нов скандал с поставяне на стентове на здрави хора

...
За нов скандал с поставяне на стентове на здрави хора
Коментари Харесай

Нов случай на поставяне на стентове на здрави хора

За нов скандал с слагане на стентове на здрави хора заяви през вчерашния ден " Нова ". Този път казусът е от Пловдив и е обвързван с началника на кардиологичното поделение в държавната болница доцент Иван Мануков.

Според следствието, на 9 октомври тази година жертва на доцент Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

" Бях на сауна в композиция със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към лекар Мануков, който познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми споделиха, че имам 85% задръстване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и уголемение на сънната ", описа пострадалият.

Бобчев демонстрира и бележката, в която е посочено, че би трябвало да бъдат сложени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил застрашен от солиден инфаркт или инсулт, споделили лекарите.

Пациентът е изпратен от доктор на още един обзор в софийска болница при проф. Златарева, която изрично декларира, че сърцето му е крепко и не се нуждае от стентове. Думите ѝ удостоверява и различен неѝн сътрудник - проф. Петров.

" Казаха, че това е машинация и наподобява на пазарджишката история. Те ме насочиха към техен сътрудник - съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се откри, че съм безусловно функционално здрав човек ", споделя пострадалият Динко Бобчев.

Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив към този момент спокоен и не се явява в пловдивската болница.

" Но тогава започнаха да ми се обаждат. Потресен съм, че за едни 2 000 лв., които щяха да вземат като % от здравната пътека, щяха да ме трансфорат в неработоспособен за цялостен живот ", споделя той.

След светкавична инспекция на Здравната каса в пловдивската болница е открита трета епикриза в документите на пострадалия. Тя още веднъж е със същата дата, само че с нови промени в заключенията на доцент Иван Мануков.

През 2009 година Мусанков бе в центъра на скандал с излишно поставяни стентове след инспекция на здравното министерство. Десет години по-късно виновност и осъдени няма, а доцентът продължава да е началник на отделението.

Припомняме, че в края на септември, със заповед на изпълнителния шеф на " МБАЛ Пазарджик " АД доктор Васил Вълчев бе отхвърлен кардиологът доктор Петър Лазов до приключването на инспекциите на всички контролни органи по отношение на изказванията, че е поставял стентове на здрави пациенти.

В позицията си до медиите лекарят отхвърли да е операрирал здрави хора.

След това БЛС сезира Етичната комисия по случая с пазарджишкия кардиолог. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР