За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и

...
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и
Коментари Харесай

2301 лева месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

За естествен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 2301 лв. на месец, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ. Данните са от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година, оповестиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и откривателят от ИССИ Виолета Иванова.

Тези пари са нужни, за да се задоволяват главните потребности, свързани с храна, с изискванията на живот, опазване на здравето и обучение.

Средно на човек от този вид четиричленно домакинство издръжката на живота е 575,28 лв. . От КНСБ са пресметнали, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца би трябвало да бъде не по-ниска от 1474 лв., с цел да се обезпечат средствата, нужни за издръжката на живот на този вид средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 година регистрират междинна работна заплата за страната от 1037 лв., която е с близо 30% по-ниска от нужните междинни стойности за прехрана.

Под издръжката на живота са 75% от семействата в България или общо 5 400 000 българи, сподели Пламен Димитров. Само 25% от семействата са с общ приход на човек над издръжката на живота или към 1,8 милиона души.

30 на 100 от семействата са с общ приход на човек под издръжката за бедните семейства (до 314 лв. публична линия на бедност) или покрай 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път са пресметнали и издръжката на живота за София. Необходимите средства за прехрана за четиричленно домакинство в столицата са 3003,32 лв. , като приблизително на човек от този вид домакинство издръжката на живот е 750,83 лв.. Тя надвишава междинните за страната стойности с 30,5%. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, би трябвало да бъде не по-ниска от 1924 лв. , с цел да се обезпечат нужните средства за естествен живот.

Според формалните данни за заплатите в София междинната в столицата е 1405 лв., която е с близо 27% по-ниска от нужната . Основният принос за покачване на издръжката на живот в страната имат питателните артикули с растеж от 4,4 на 100 на годишна база, а при нехранителните артикули темпът се задържа на релативно по-ниски равнища от 1,6 на 100, което съгласно КНСБ значи, че инфлацията гладко се завръща в България, което те изтълкуваха като добър знак.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР