За нито един фен на мобилната фотография не е тайна,

...
За нито един фен на мобилната фотография не е тайна,
Коментари Харесай

Как е разработена Time-of-Flight камерата, участваща в четворната Leica камера на Huawei P30 Pro

За нито един почитател на мобилната снимка не е загадка, че P серията на Huawei от години дефинира стандартите в тази област. С появяването на серията P9 и нейната двойна Leica камера получихме смарт телефон, кадърен на революционни за времето си фотоси.
През предходната година мобилната снимка направи голяма крачка в развиването си с появяването на серията Huawei P20. Нощната снимка, непреодолимо тестване даже за някои професионални камери, към този момент не беше проблем даже за феновете фотографи. В духа на тази софтуерна гражданска война се появи и новата серия P30, със своя флагман P30 Pro и неговата новаторска четворна Leica камера.


Създаването на четворна камера
Камерите от вида SLR (single lens reflect) разрешават на фотографа да улови отразеното в лещата изображение по напълно същия метод, по който то е забелязано през обектива. Резултатът са висококачествени, ултра реалистични фотоси, които запленяват както професионалните фотографи, по този начин и феновете. P сериите на Huawei се стремят да дават SLR качество посредством камера, която постоянно можете да носите на всички места със себе си, и P30 Pro незабавно притегли вниманието в невижданите си благоприятни условия да снима в съвсем цялостен мрак и с невероятния си 5-кратен оптичен и 50-кратен дигитален зум, с които даже снимането на Луната дава впечатляващи резултати.
Какво ново обаче предлага модела за феновете на портретната снимка? Обикновено в смарт телефоните се употребяват специфични логаритми, които пресъздават магнетичния оптически резултат „ bokeh " на размиване на фона. Софтуерно генерираният резултат обаче се разграничава доста от естествено получения с SLR техника и специфични обективи. Затова инженерите на Huawei вземат решение да прекрачат софтуерните граници и да се концентрират върху резултатите от оптичната симулация. В резултат на техните старания, TOF се трансформира в четвъртата камера на P30 Pro.


Новото попълнение: TOF (Time of Flight)
TOF камерата е построена на правилото на сонара, като с нейна помощ се пресмята дистанцията до фотографираните обекти с непогрешима акуратност. TOF идва от Time of Flight и всъщност съставлява специфична леща, която се употребява за пресмятане на разстояние. Това става като се изпращат светлинни лъчи до избрани обекти и на база закрепената скорост на светлината и особеното време за достигането им, точното състояние на обектите в пространството се разпознава с позволена неточност от 1% - надалеч по-нисък от този на двойната камера (10%) и единичната камера (20%).
С помощта на тази камера P30 Pro може да наслагва няколко пласта от размити изображения на назад във времето и да ползва този резултат в голям брой сюжети, които кардинално са комплицирани за приемане на хубаво боке със смарт телефон - да вземем за пример когато обектът и фонът са в доста близки цветове.



Типичен случай е портрет на човек с брада или естествено развята или бухнала коса. В този случай по досегашния способ се получаваше неестествено внезапно обособяване на обекта от фона. TOF камерата обаче прихваща и фините косъмчета и отделя тъкмо предния проект, задния проект и обектите, по метод, доста непосредствен до това, което прави човешкото око. Резултатът е в действителност натурален и хубав портрет с елементи и боке на нужните места.
По създание технологията Time-of-Flight (TOF) не е оригиналност, сходен принцип е употребен през годините от други производители на смарт телефони, само че единствено за игри и приложения с добавена действителност (AR). Huawei отключва цялостния капацитет на TOF технологията за задачите на фотографията. Това изобретение е разследване от дългогодишните старания на инженерите на P серията да създадат портретната снимка допустимо най-реалистична, употребявайки естествената светлина на заобикалящата среда.


Проба и неточност
Идеята на Huawei за основаването на TOF камера предшества P30 Pro и даже P20. Преди две години софтуерният колос навлиза в изцяло непозната територия, създавайки специфичен научноизследователски екип, който да проектира TOF камера. Най-трудният детайл при адаптирането на тази камера към цялостната конструкция се оказва консолидираното на нейните резултати към тези на останалите камери. Инженерите на Р серията са изправени пред изцяло ново за тях тестване и отговорността да са на равнището на стандартите, наложени от Huawei в областта на мобилната снимка. Най-голямото предизвикателство е усъвършенстването на основните параметри като цвят, контрастност, бляскавост и резолюция. Високите критерии, които Huawei слага пред себе си при проектирането на TOF камерата, вършат креативния развой натоварен и натоварващ, само че в същото време доста забавен и упорит. След безусловно стотици хиляди опити и концептуални разновидности е реализирана приключената версия, на който можем да се насладим през днешния ден.
Като основен сътрудник на Р серията, Leica взима интензивно присъединяване в процеса на основаването на новаторски камери, споделяйки скъп опит и хрумвания. Huawei има вяра, че портретният резултат на P30 Pro интегрира по прекарасен метод артистичната философия на P серията с невижданото качество на Leica камерите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР