За никой не е тайна, че Facebook споделя потребителски данни

...
За никой не е тайна, че Facebook споделя потребителски данни
Коментари Харесай

Facebook споделя потребителски данни с 52 компании

За никой не е загадка, че Фейсбук споделя потребителски данни с производители на устройства и програмен продукт като част от своите партньорства. Сега обаче, запитване на Комисията по енергетика и търговия към Конгреса на Съединени американски щати и отговорът от страна на най-голямата обществена платформа в света, който е цели 747 страници, хвърли повече светлина върху тези партньорства. В него в детайли се разказват всички съглашения за продан на потребителски данни, като общият брой на фирмите, които са били в сходни връзки с Фейсбук, е 52, в това число представители на китайския бизнес като Alibaba, Huawei, Lenovo и Oppo. Към момента интернет колоса е прекратил 38 от тях, а договорите по други седем партньорства ще изтекат през юли 2018 година и един през октомври.



От Фейсбук обаче са безапелационни, че три от партньорствата би трябвало да продължат. Първите две са с Apple и Amazon, а третото е с компанията Tobii, която се нуждае от него, с цел да успее да създаде приложение за следене на очите, което ще направи обществената мрежа налична за пациенти с АЛС (Амиотрофична латерална склероза). Интернет колосът има настоящи контракти и с Alibaba, Mozilla и Opera. Последните две компании работят върху интеграцията на вести от обществената мрежа в браузърите си, само че за тази цел те не се нуждаят от достъп до потребителски данни.

Компанията на Марк Зукърбърг също по този начин признава, че е дала на 61 разработчици на приложения от трети страни шест месеца в допълнение, с цел да прекратят практиките си за събиране на данни, които са в прорез с разпоредбите за споделяни, признати през 2014 година Други пет пък биха могли да имат достъп до лимитирано количество данни посредством бета тест, само че от компанията не разясняват какво тъкмо имат поради.

Въпреки че на тези партньорства не би трябвало безусловно да се гледа като на нещо неприятно, регулаторните органи подозират, че Фейсбук употребява семантика, с цел да споделя данни отвън напътствията за единодушие на Федералната комерсиална комисия (FTC), изискващи платформата да изиска особено позволение, преди да събира повече данни, в сравнение с разрешават настройките за дискретност на даден консуматор.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР