За никого не е тайна, че технологичната индустрия е един

...
За никого не е тайна, че технологичната индустрия е един
Коментари Харесай

Страховете от ИИ и съкращенията карат шефовете в сферата на технологиите да употребяват наркотици и да пият

За никого не е загадка, че софтуерната промишленост е един от най-добре платените браншове на пазара на труда, само че дружно с това високо заплащане идва и страхът от уволняване, дългият работен ден и изключителният напън, които насочват доста ръководители към алкохола и опиатите.

Проучване на здравната компания All Points North (APN), извършено измежду 500 изпълнителни шефове в региона на технологиите (на управническо или по-високо ниво) демонстрира, че софтуерните водачи са все по-депресирани и обезпокоени за бъдещето си и заради това се обръщат към наркотичните субстанции, алкохола и медикаментите като механизми за справяне.

През тази година в софтуерната промишленост бяха съкратени десетки хиляди души вследствие на разтърсената стопанска система и несъразмерното наемане на чиновници по време на пандемията. Само Amazon е освободила над 20 000 свои служащи.

Почти 40% от участниците в изследването са изпитали нараснала тревога и/или меланхолия в резултат на тези уволнения, а 77% настояват, че те са се отразили отрицателно на здравето им.

Другата огромна паника за софтуерните ръководители е възходът на изкуствения разсъдък. Компании като IBM обявиха, че имат намерение да спрат да наемат чиновници за работни места, които биха могли да бъдат заети от изкуствен интелект, като тази наклонност се чака да повлияе на 300 милиона работни места в международен мащаб. Почти 2/3 от участниците в изследването споделят, че усъвършенстването на ИИ и мисълта, че ще бъдат сменени от компютър са повлияли отрицателно на здравето им, а 31 % се тормозят, че ИИ ще им отнеме работата.

Близо 80% от работещите в областта на технологиите използват лекарства под лекарско наставление или по различен метод. 32% декларират, че използват следени субстанции, с цел да работят по-добре и да се оправят с дългите работни смени и мощния стрес: 45% употребяват болкоуспокояващи като Оксикотин, Викодин и Кодеин, 34% употребяват стимуланти, в това число амфетамини като Адерал, 36% употребяват антидепресанти, 35% употребяват сънотворни; а 26% употребяват Селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRI).

Прекомерната приложимост на алкохол също е постоянно срещан фактор измежду участниците. Половината от тях признават, че пият от 3 до 7 алкохолни питиета дневно, което ги дефинира като „ тежки “ пиячи. Някои от тях декларират, че употребяват алкохол или други субстанции директно преди или по време на работа, а към 3 от 10 са нараснали потреблението на алкохол заради стрес, обвързван с уволненията и ИИ.

За доста от хората, заемащи управителни длъжности в софтуерната сфера, действителността е работа, изпълнена с толкоз доста стрес и паники, че може да докара до приложимост на медикаменти с рецепта, алкохол или опиати, с цел да се оправят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР