За никого не е тайна, че начинът, по който се

...
За никого не е тайна, че начинът, по който се
Коментари Харесай

Какво да ядем и пием, за да имаме хубава кожа?

За никого не е загадка, че методът, по който се храним, се отразява на цялостното ни здраве. А и както знаем, най-големият ни орган е кожата. Затова е напълно разумно нейното положение да е отражение на диетата ни. Съответно можем и да подобрим кожата си, стига да наблегнем на верните храни и питиета. Ето кои са те съгласно двама експерти - диетолог и кожен лекар.
Прочетете още
Най-напред и двамата здравни специалисти се сплотяват към правилото, че плодовете и зеленчуците би трябвало да бъдат най-често употребяваната ни храна. Най-полезни за кожата ни са храните, богати на антиоксиданти, като боровинки, червени боровинки, асаи, портокали, броколи, спанак и други листни зеленчуци.

Благодарение на антиоксидантите в тях кожата ни е по-устойчива на увреждане от свободните радикали в околната среда, както и на нездравословни неща, които консумираме, като алкохолът, който също се отразява отрицателно на кожата ни.

Наред с богатите на антиоксиданти, в листата с потребните за кожата ни храни са и тези, богати на каротеноиди. Това са моркови, тикви, сладки картофи, чушки, домати, любеница, грейпфрут, гуава, папая, пъпеш и манго. " Каротеноидите имат защитни и превантивни резултати върху човешкото тяло, в това число кожата ", споделя диетологът Британи Михелс. А това е изключително потребно, когато става въпрос за излагането на слънце.

По думите ѝ проучвания удостоверяват, че каротеноидите обезпечават фотозащитен резултат за кожата ни, който понижава увреждането ѝ, породено както от слънцето, по този начин и от излагането на изкуствена UV светлина.

Много от гореизброените храни също по този начин са богати и на витамин С, който пък подкрепя елиминирането на свободните радикали, които могат да причинят увреждане на кожата и да нарушат производството на колаген, написа Glamour. 

" Други хранителни субстанции, нужни за производството на колаген, включват магнезий, цинк, желязо, мед, аминокиселини глицин, пролин и лизин ", добавя доктор Михелс.

Според нея и сътрудника ѝ - кожният лекар Джорджина Ферзли, най-полезната за кожата ни напитка пък е водата. И в това надали има някаква изненада.

" Добрата хидратация е от значително значение за едно добре функциониращото тяло и също така въздейства върху здравето на кожата, метаболизма, храносмилането, ситостта, енергийните равнища, настроението, качеството на съня и имунната система ", изяснява доктор Михелс.

Д-р Ферзли пък я добавя, като прецизира, че в кожата си имаме хиалуронова киселина, която оказва помощ за укрепването на колагеновите и еластиновите ни нишки, посредством контакт с водата.

" Ако сте обезводнени, тази молекула не може да задържи толкоз вода и по този начин кожата наподобява по-малко свежа. А и сухата кожа също допуска фините линии да са по-видими ", споделя още дерматоложката.

Накрая двете специалистки разясняват и по този начин необятно публикуваното мнение, че млечните артикули утежняват кожните проблеми и най-много акнето. Според тях обаче премахването им от диетата не работи при всеки. Съветът на експертите е човек да следи по какъв начин реагира организмът му на другите хранителни артикули и да изключи единствено тези, които му се отразяват отрицателно.

Колкото до това пък дали има храни, които оказват помощ за изчистването на акнето, здравните експерти не показват нищо по-различно от към този момент гореизброените.

" Те несъмнено оказват помощ за цялостното здраве на кожата, само че нямаме солидни клинични доказателства, които да настояват, че избрана храна почиства акнето. Все отново акнето е здравно положение, което изисква здравна помощ и кожните лекари знаят по какъв начин да оказват помощ за изчистването на акнето безвредно и дейно. Човек не трябва да се опасява да употребява медикаменти, местни или перорални, за лекуване на акне - за това са основани ", приключва кожният лекар Джорджина Ферзли.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР