За никого не е тайна, че котките обожават кутиите. Ако

...
За никого не е тайна, че котките обожават кутиите. Ако
Коментари Харесай

Падна най-голямата тайна за котките

За никого не е загадка, че котките обожават кутиите. Ако се слагат едно до друго особено креватче за котка и картонена кутия, то изборът на писаната ще е явен за всички.

Защо въпреки всичко котките губят мозъка и дума по празни кутии? Специалистите са намерили забавно пояснение.

Съществува доктрина, че котенцата обожават да се крият в картонени укрития, тъй като това им разрешава да понижат напрежението си. През 2014 година учените от Утрехтския университет решили да поверят тази доктрина посредством извънредно проучване.

Резултатът от опита не е озадачаващ. Оказало се, че почивката в картонени кутии фактически понижава равнището на стрес у котките.

Учените са провели проучване в холандски подслон, където 10 котки от 19 били снабдени с кутии.



Изследователите обявиха: "Стресът мощно въздейства върху благополучието на котките и допри може да усили честотата на заразяване с инфекциозни заболявания поради високото равнище на кортизол, което води до имунодефицит ".

Учените са решили да дефинират равнището на напрежението у котките благодарение на скалата на Кеслер и Търнър Cat-Stress Score (CSS) .

След няколко дни станало ясно, че при животните, които са имали картонена кутия в клетката, равнището на напрежението било доста по-ниско, а при другата група котки индикаторът останал неизменен.

"Най-вероятно котките обичат да лежат в кутии, тъй като това разрешава на животното да се оправя дейно с факторите на среса, изключително през първите седмици в нова среда ", настояват експертите.

Учените имат намерение да продължат опита, с цел да изяснят по какъв начин картонените кутии въздействат на прочувственото положение на домашните любимци, да изучат въздействието на кутиите върху държанието на котките в дълготраен проект, а също да открият честотата на инфекциозните болести според от съществуването на разнообразни укрития.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР