За никого не е тайна, че живеем в свят, който

...
За никого не е тайна, че живеем в свят, който
Коментари Харесай

Време е за пауза!

За никого не е загадка, че живеем в свят, който ни залива с разнообразни аудиовизуални тласъци от всяка страна. В този свят бързината и заетостта са високо ценени. Нашето самочувствие доста постоянно е обвързвано освен с достиженията ни, само че и с това на какви равнища на стрес и напрежение сме подложени, споделя Джулия Полет Холънбъри, създател на „ The Healing Power of Pleasure: Seven Medicines for Rediscovering the Innate Joy of Being “.

„ Личното ни благоденствие и нашето възприятие за сигурност и обич наподобява са свързани с постигането на бързи резултати. Забавянето на темпото е необикновена, а може би и революционна, идея “, споделя тя.

Проблемът идва от обстоятелството, че доста от нас смятат непрекъснатата претовареност за знак за успеваемост. Идеята е, че колкото повече работа вършите, толкоз сте по-продуктивни. Ако вярвате в това, то изцяло разумно е да гледате на забавянето на темпото като на контрапродуктивно начинание.

„ Страхуваме се да спрем даже за минутка и мислим, че би трябвало непрекъснато да държим крайници си върху педала на газта. Обикновено цени скоростта повече от качеството и бързите решения от положителните такива. Смятаме, че всичко е незабавно и че би трябвало да се направи незабавно, вместо да отделяме време за мисли от рода на: „ Това в действителност ли би трябвало да се направи на момента? Имам ли по значими задания? “, изяснява Холънбъри.

Вместо да се пробвате да поддържате непрекъснато високо движение, тя поучава да практикувате т.нар продуктивни паузи, при които спирате работа за къса отмора, с цел да подобрите успеваемостта си. Паузата може да бъде от няколко секунди, минути или пък четвърт час. Може просто да се разноските измежду природата, да опитате да подремнете, да си вземете бърз, да медитирате или да упражнявате.

„ Въпросът е каква част от работното време би трябвало в действителност да бъде фокусирана върху работата, с цел да бъде човек в действителност ефикасен. 100%, 99%, 95% или пък 85%? Когато спирате да работите за малко време, вие подобрявате личните си качества, изчиствайки съзнанието си от натрупалото се натоварване “, споделя тя.

Тази концепция се основава на това, че всичко в природата стопира понякога. „ Вие не сте машина. Паузата прекъсва неестественият табиет за непрекъсната активност. Това са едни микровъзможности да повишите концентрацията и силата си в работата “, прибавя  Холънбъри.

Навикът постоянно да се действате бързо може да ви отдалечи от възприятията и прекарванията, които ни вършат хора. Ако отделяте време продуктивни паузи в работата, ще спечелите доста изгоди във всички области на живота си, споделя Холенбери. Например, паузата може да ви помогне да намалите напрежението, позволявайки ви да стъпите по-здраво на земята.

„ Решете, че в работата не би трябвало непрекъснато да давате 100% от себе си, преди сринете. Самата работа може да бъде занимателна и приятна. И не е нужно да вършиме пауза единствено по време на работа. Можете продуктивно да вършиме пауза когато и да е, на всички места и с всеки “, споделя тя.

................

Стефани Воза за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР