За никого не е тайна, че Европейската централна банка задържаше

...
За никого не е тайна, че Европейската централна банка задържаше
Коментари Харесай

Тръгват ли лихвите нагоре?

За никого не е загадка, че Европейската централна банка задържаше лихвите ниски като облекчение за възобновяване на стопанските системи. За страдание, този прийом оказа своето въздействие и естествените процеси доведоха до потребността от нарастване на лихвените проценти.

Още през юли месец ЕЦБ ще стартира развой на гладко повишение, който се възнамерява да продължи няколко месеца. Как ще се отрази това обаче на потребителските и бързите заеми, взехме решение да попитаме Microcredit, които са експерти в отпущането на кредитни артикули към този момент редица години. Нека първо обаче да разгледаме аргументите за това нарастване и какъв брой е потребно за стопанската система.

Инфлацията по определение е механизъм, който оздравява стопанската система в известна степен.

Тя обаче принуждава семействата да си свият потреблението и да отделят по-голяма част от приходите си, с цел да заплащат разноските си. В България, инфлацията се зароди от няколко фактора по едно и също време. Главното обаче беше нарастването на цените на силата. Спрямо това се регистрира и повишаване при всички останали артикули и услуги. Производството и цените на електрическата енергия в офисите и промишлените пространства нямаше по какъв начин да не доведат до артикули, предлагани на по-високи цени.

Основните разноски на всяко едно домакинство включват сметките и питателните артикули. Когато и при двете се следи нарастване, това няма по какъв начин да бъде добре за хората, тъй като действително те ще разполагат с по-малко пари, които да употребяват за занимания. Освен това, при положение, че изскочи някой неочакван разход, хората не разполагат с задоволително свободни пари, с които да го покрият. Заради това и във времена на висока инфлация, по предписание се кандидатства за повече заеми. Бързите заеми онлайн, в сходна обстановка са супер решение, тъй като обезпечават дребна сума, която в следствие може да се върне без доста компликации и в къс интервал.

Лошо е обаче, в случай че се премине границата и се теглят прекомерно доста заеми, които по-късно не могат да бъдат покрити. Лихвите са един от инструментите да се контролира пазара. Освен това те са и директната облага на компаниите за заеми, дружно с таксите по обслужването.

Лихвите по заемите и инфлацията са обвързани и би трябвало да порастват дружно, за може да има повсеместен стопански напредък. Естествено, дружно с тях, е належащо да порастват и минималните заплати, с цел да може семействата и работещото население, да не усеща в такава степен нарасналите цени.

Какво ни следва от тук нататък?

Като част от Европейски Съюз, България би трябвало да се преценява с ЕЦБ. За страдание равнището на развиване на страните членки е друго и увеличените лихвени проценти ще се отразят по друг метод на всяка страна. В България се чакат няколко по-трудни месеца, през които повишаването на стоките и услугите ще се задържи на високо равнище. Възможно е, да няма напредък на цените, само че даже и с този, който е налице, икономическата обстановка ще е комплицирана.

Домакинствата, които по време на пандемията бяха отсрочили заемите си занапред стартират да ги изплащат и това в допълнение ще ограничи бюджетите им. Въпреки че тази мярка има своята полза, когато интервалът на отсрочване завърши, се получава разтърсване в домашния бюджет, което може да докара до проблеми.

Заради това се чака и доста от семействата да потърсят бързи заеми или различен кредитен артикул, който да им помогне да решат финансовите си проблеми през идващите 3-4 месеца.

Кредитните компании имат подготвеност за тази наклонност и управляват изискванията по заемите. Очаква се даже да предложат по-добри условия, изключително на нови клиенти. Идеята е, че кредитните компании ще се стремят към опазване на лоялните си клиенти, както и към привличане на нови такива. Много евентуално е много хора, които в никакъв случай не са кандидатствали за заем, в този момент да го създадат и задачата е те да бъдат привлечени от положителните условия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР