За никого не е тайна, че Бил Гейтс е привърженик

...
За никого не е тайна, че Бил Гейтс е привърженик
Коментари Харесай

Бил Гейтс обясни как AI ще промени живота на всички до 5 години

За никого не е загадка, че Бил Гейтс е последовател на изкуствения разсъдък (AI). Сега той предвижда, че тази технология ще докара до промяна за всички през идващите пет години.

AI възходът провокира опасения, че технологията ще отстрани милиони работни места по света. Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че към 40% от работните места по света могат да бъдат наранени от възхода на AI.

Гейтс не е напълно склонен с това разбиране. И припомня историята, която демонстрира, че с всяка нова технология се появява боязън, а по-късно и нови благоприятни условия.

Както се случи с продуктивността на селското стопанство през 1900 година, хората си споделяха: „ Ей, какво ще вършат хората? “ Всъщност бяха основани доста нови неща, доста нови категории работни места и сме доста по-добре, в сравнение с когато всички се занимаваха със селскостопанска работа “, разяснява Гейтс. „ Това (AI) ще бъде същото. “

В изявление за CNN тази седмица той предвижда, че AI ще направи живота на всички по-лесен. И даде съответни образец с лекарите, които благодарение на изкуствен интелект ще обработват по-лесно документите си, което е „ част от работата, която те не харесват, а ние можем да я създадем доста ефикасна “.

Гейтс акцентира, че за крайния консуматор няма да има потребност от „ доста нов хардуер “, като достъпът до AI ще става през „ телефона или компютъра, който към този момент имате, обвързван с интернет връзката, която към този момент имате “.

Според него подобренията, които идват с ChatGPT-4 на OpenAI, са „ трагични “, тъй като той може „ всъщност да чете и написа “. Това по думите му е „ съвсем като да имаш бяла якичка, която да бъде преподавател, да дава здравни препоръки, да оказва помощ за писането на код, да оказва помощ при позвънявания за техническа поддръжка “.

Гейтс е на мнение, че включването на тази технология в просветителния или медицинския бранш ще бъде „ фантастично “.

Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност милиарди долари. Гейтс остава един от най-големите акционери в Microsoft, а през днешния ден интензивно работи със своята фондация.

Целта на фондация „ Гейтс “ е да се увери, че забавянето на изгодите от AI за хората в бедните и богатите страни ще бъде доста малко, уточни Гейтс на Световния стопански конгрес в Давос.

В края на краищата дефицитът на лекари и учители е доста по-остър в Африка, в сравнение с Запад. “

В отчета си от тази седмица МВФ звучи надалеч не толкоз оптимистично. Според групата изкуственият разсъдък ще задълбочи неравенството без намесата на политиците.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР