За никого не е имало съмнения, че ако не с

...
За никого не е имало съмнения, че ако не с
Коментари Харесай

Герхард Шрьодер – Товарищ газов магнат

За никого не е имало подозрения, че в случай че не с дейности, то с думи американският президент Доналд Тръмп ще разбуни духовете още със стъпването си на континентална Европа. Без значение по какъв мотив и в какъв подтекст ще е. На прицела му още в първите му часове в Брюксел за срещата на НАТО се оказа Германия, която той упрекна в цялостна енергийна взаимозависимост от Русия.

Германците сепнато подвигнаха плещи като пръднал в асансьор и избраха да преминат към по-сериозния въпрос, за който ужким беше пристигнал Тръмп, а точно разноските за защита, които отделят страните членки на Алианса от Брутния си вътрешен артикул. Направление, по което Германия е измежду най-големите изоставащи в Алианса, което президентът на Съединени американски щати не е спрял да акцентира при всяка опция – било то при формалната аудиенция на Ангела Меркел в Белия дом напролет, било то на срещата на Г-7 преди няколко седмици. Някой ще види доста историческа подигравка в това да се приканва за насилственото милитализиране на Германия, с цел да се подсигурява сигурността на Европа против Русия, само че това е Тръмп, въпреки всичко!

В последна сметка получи обещанията, за които беше пристигнал в Брюксел. Но на конференцията след срещата не не помни какво е споделил на идване за немската енергийна взаимозависимост от Русия и по-специално „ за тръбата ”, както той се изрази. Разбира се, става въпрос за газопровода „ Северен поток 2 ”, което евентуално за Тръмп е непотребна детайлност. Проектът, за който приказва президентът на Съединени американски щати, е към този момент във финалната си фаза от процедурата по утвърждение от страните, през чиито територии ще минава и които вземат участие в предприятието – Финландия, Швеция, Германия. Само Дания още демонстрира някакви конюнктурни угризения – немският сектор от трасето към този момент се строи. Защо тъкмо в този момент и тъкмо за това се хвана Тръмп е противоречиво. Особено, в случай че сякаш е тръгнал към Хелзинки да топли връзките с Владимир Путин.

Важният миг е, че когато сложиш в едно изречение „ Германия ”, „ Русия ” и „ газ ”, в Западна Европа това значи, че най-вероятно приказваш за Герхард Шрьодер. Предшественикът на Ангела Меркел, някогашен федерален канцлер на Германия (1998-2005 г.) от социалдемократите, преквалифицирал се в газов магнат и самото въплъщение на това, за което приказва Тръмп. По данни на „ Евростат ” за 2017 година до 75 % от газовото ползване на Германия е било задоволявано с импортирана съветска суровина. И на кого различен, в случай че не на някогашния ръководител на съвета на акционерите на истинския план „ Северен поток ” и понастоящем член на борда на шефовете на съветската държавна компания „ Роснефт ”, Герхард Шрьодер, да припишем част от заслугите за това.

Авторитетното американско издание „ Уолстрийт Джърнал ” назова наскоро Герхард Шрьодер най-важният олигарх на Путин. И досега единственият от кръга свързани с Русия „ видни интернационалните лобисти ”, който към момента отървава всички наказания, на които би трябвало да е обект от години като доближен на режима в Кремъл. При все че компанията за която работи, „ Роснефт ” е в черния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Но да си напомним въпреки всичко за кого става въпрос. Герхард Фриц Курт Шрьодер е роден на 7 април 1944 година в Мосенберг, сегашната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Баща му е младши сержант във Вермахта, който умира шест месеца след раждането на Герхард, на фронта в Румъния. Поради тази причина и по-късно бъдещият канцлер е освободен от наложителната във Федерална Република Германия наборна военна работа. Герхард Шрьодер пази тапия по право през 1971 година, а от 1976 до 1990 година практикува като юрист. В политиката влиза през младежката организация на Германската социалдемократическа партия, на която става член като възпитаник през 1963 година и оглавява през 1978 година От 1980 до 1986 е първият мандат на Герхард Шрьодер като член на Бундестага от ГСДП. Между 1990 и 1998 година е министър-председател на провинция Долна Саксония. Добил задоволително известност в редиците на партията си, с цел да я поведе, вследствие на парламентарните избори от 1998 година, Герхард Шрьодер оглавява съдружно държавно управление сред ГСДП и Зелените. Мандатът му е възобновен през 2002 година, само че след успеха на Ангела Меркел на предварителните избори през 2005 година разгласи, че се отдръпва от политиката.

От тогава – ръководител на съвета на акционерите на плановете „ Северен поток ” – едно и две; член на борда на шефовете на „ Роснефт ”; консултант към интернационалната капиталова банка „ Ротшилд и синове ”, а от предходната година и заместник-председател на надзорния съвет на немската компания за произвеждане на тунело-пробивни машини „ Херенкнехт ”.

Петият брак на „ Петата колона ” (в петък)


В началото на седмицата немска медия популяризира изявление с Суюон Ким, известна до момента като евентуалната избраница на Герхард Шрьодер, която удостовери че е петата брачна половинка на някогашния канцлер. Четиридесет и осем годишната дама е работела като преводач, когато се срещнали по служебна линия. Бракът е бил подписан в родния й Сеул още при започване на май, само че младоженците предпочели да запазят тайната до момента. За сметка на това се възнамерява огромна гала през ноември в първокласен хотел в Берлин. Ако имате път натам и ви поканят. Дали ще се падне в петък е чиста нечиста сделка.

За него


Най-верният на Русия водач


Той влезе в историята като най-верния на Русия немски водач. Разполага с изключителни качества, които дават отговор на условията на тази компания. Включването на господин Шрьодер в борда на шефовете сигурно ще способства за развиването на интернационалния бизнес на компанията, подсилване на наличието й в Европа и създаването на градивни връзки със западни сътрудници.

Игор Сечин, изпълнителен шеф на „ Роснефт “, пред акционерите през 2017 година


Експлоатира славата си


Герхард Шрьодер просто експлоатира славата на купата си на някогашен канцлер на Германия и я трансформира в пари, като се съгласява да работи за компания, която е централен съставен елемент от властовата система на президента Путин. Намесата няма да усъвършенства връзките сред Германия и Русия, а в противен случай, ще ги утежни. Ако счита че може да подсигурява енергийната сигурност на Германия, това е неприятна смешка, тъй като единствено ще усили зависимостта й от Русия.

Норберт Рьотген, ръководител на външната комисия в Бундестага


За такива трябват наказания


Европейски Съюз би трябвало да подхваща дейности против сходни персони, тъй като те са тези, които движат планове, подкрепяни от съветски компании, които се намират под европейски наказания и се употребяват като инструмент за интервенция във вътрешните каузи на Европейски Съюз. За лобисти като Герхард Шрьодер би трябвало да има ясно схващане каква роля играят и по какъв начин да се работи против тях.

Павло Климкин, външен министър на Украйна
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР