За неутралния зрител Реал Мадрид – Манчестър Сити представлява суперзрелище.

...
За неутралния зрител Реал Мадрид – Манчестър Сити представлява суперзрелище.
Коментари Харесай

Мерилото за Зидан и Гуардиола иде през февруари

За неутралния фен Реал Мадрид – Манчестър Сити съставлява суперзрелище. За двата тима обаче този конфликт няма по какъв начин да бъде по-труден и от по-голямо значение.

Испанският исполин приключи 2-ри в група А и си постла за среща с някой от елитните клубове на осминафиналите на Шампионската лига – единствено Република България Лайпциг изглеждаше мечтан противник при съществуването още на Байерн (Мюнхен), Ливърпул, Ювентус и Манчестър Сити. Английският първенец пък можеше да се изправи още против Атлетико Мадрид, Борусия (Дортмунд), Наполи или Лион, с изключение на против „ лос бланкос “, откакто завоюва своята група С.

И двата тима изтеглиха късата съчка на жребия в понеделник в Нион. Често се споделя по какъв начин, с цел да спечелиш Европейската купа, би трябвало да биеш най-хубавите и неведнъж това е тъкмо по този начин. Не е наложително обаче да ти се постанова да биеш най-хубавите толкоз рано по пътя си към славата.



Сити и Мадрид се срещнаха на полуфиналите на Шампионската лига в сезон 2015/16, когато испанците надвиха с общ резултат 1:0 в накъсан конфликт, решен от автогола на Фернандо на „ Сантиаго Бернабеу “. Впоследствие „ лос меренгес “ завоюваха финала и първата от трите си следващи европейски корони под управлението на Зинедин Зидан, а същото лято „ жителите “ започнаха новата си епоха с напускането на Мануел Пелегрини и дълго чаканото идване на Джосеп Гуардиола.

Със Зидан отпред на Мадрид и Гуардиола на пейката на Сити двата тима се изправиха един против различен единствено в предсезонна подготовка, като този от Премиър Лийг би с 4:1 в Лос Анджелис през лятото на 2017 година (Браим Диас, през днешния ден състезател на „ белите “, се разписа за англичаните). Малко може да се извлече като заключения от такива контроли и тази няма да има никакво значение за идните конфликти през февруари и март следващата година. Ясно е обаче от какво значение е това тестване за двамата треньори.



За Зидан тук ще е мерилото до каква степен е стигнал неговият отбор след завръщането му на пейката след ваканцията след третата Европейска купа. След отпадането от Аякс на осминафиналите в предходното издание на шампионата, тогава отпред беше Сантиаго Солари, в този момент президентът на клуба Флорентино Перес чака и упорства за по-далечен поход. Спечелването на купата в Ла Лига би лишило малко от напрежението върху Зизу, но Перес желае най-малко полуфинал в ШЛ. Мадрид приключи в своята група 2-ри през 2016/17 и 2017/18, след което отстрани надлежно Наполи и Пари Сен Жермен. Тогава обаче „ лос бланкос “ имаха Кристиано Роналдо, а през днешния ден той е в Ювентус. Затова и конфликтът с Манчестър Сити ще е барометърът за напредъка на тима след напускането на португалския суперас и завръщането на Зидан.

Що се отнася до Гуардиола, това е следващата опция за него да покаже, че може да бъде сполучлив в едно съревнование, което е печелил дваж като старши треньор на Барселона. След три следващи полуфинални отпадания с Байерн експертът от Сантпедор се провали в задачата да изведе „ жителите “ даже оттатък четвъртфиналите. Изхвърлянията от Монако, Ливърпул и Тотнъм в последните три сезона и неспечелването на най-големия европейски трофей от 2011 година насам докараха големи рецензии и подозрения към Пеп. Даже и купищата домашни титли в интервала не го избавиха.



Няма подозрение, че е надалеч по-трудно да спечелиш съревнование с директни елиминации против елитните европейски тимове, залагайки на нападателен жанр като този на Гуардиола. Само една неточност в тези конфликти може да значи отпадане, а Мадрид е исторически граден върху това да се възползва от освободените от противника пространства. Пеп разбра това на собствен тил в първия от гореспоменатите три полуфинали с Байерн, когато скочи да нападна в реванша и беше смачкан с 0:4 посред „ Алианц Арена “ след проваляне с 1:0 на „ Бернабеу “.

Каталунският експерт наподобява по-предпазлив в елиминационните мачове, изключително на открито, но неуспехът в задачата за вкарване на гол на непознат терен коства скъпо на Сити предишния сезон след загубата с 1:0 от Тотнъм в първия четвъртфинал. Ето за какво ще е от основно значение за възможностите на „ жителите “ да се разпишат в този момент в Мадрид. Те имат всички нужни принадлежности да наранят „ белите “ с чудесни играчи по целия терен отпред с Кевин Де Бройне и Рахим Стърлинг в апогея на кариерата си.



Две европейски ориси са на кантар и единствено един може да надделее. Затова и, въпреки конфликтът да е чак след над два месеца, Зидан и Гуардиола към този момент са впрегнали анализаторските си щабове да търсят слаби страни у мощния си съперник.

Да, дуелът ще завърши при започване на март, само че може още тогава да завърши и сезоните на един от двата клуба. А за какво не и освен това.
Бен Хейуърд, „ Ийвнинг Стандард “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР