За неспазено решение на Съда в ЛюксембургМилиарди евро COVID-19 помощи

...
За неспазено решение на Съда в ЛюксембургМилиарди евро COVID-19 помощи
Коментари Харесай

Брюксел глоби Полша още 70 млн. евро

За неспазено решение на Съда в Люксембург
Милиарди евро COVID-19 помощи са блокирани

Варшава пази правосъдните промени като нужни

Европейската комисия изпрати публично предупреждение на Полша да заплати към 70 милиона евро санкции за това, че не е протекция дисциплинарната камара към Върховния съд във Варшава.

Миналия октомври Европейският съд в Люксембург наложи санкция на Полша поради неспазване на решението му за закриване на дисциплинарната камара на съда. Според Европейски Съюз тя разрешава политическа кавга с полските висши съдии и работата ѝ потъпква независимостта на правосъдната власт. Европейската комисия изиска налагането на санкцията през септември, откакто Полша не се съобрази с по-ранно решение от юли за прекъсване на активността на камарата. Полските управляващи считат, че решението на Съда на Европейския съюз да наложи на страната санкция от 1 млн. евро дневно до произнасянето на решението за унищожаване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което упорства Европейската комисия, е узурпация и изнудване.

Спорът сред Полша и Европейски Съюз към този момент коства пари на управляващите във Варшава. Брюксел блокира достъпа на Полша до милиарди евро COVID-19 помощи за икономическото възобновяване от пандемията.

Правителството във Варшава твърди, че правосъдната промяна е била нужна, с цел да направи съдилищата по-ефективни и да ги отърве от комунистическото въздействие.

Управляващата консервативна партия “Право и справедливост” изрично отхвърля да се подчини на решението на Европейския съд и назова дейностите на Европейски Съюз “изнудване”.

Миналата година Съдът на Европейски Съюз осъди Полша на санкция за открита мина за лигнитни въглища “Туров” на границата със Саксония и Чешката република. Въпреки краткотрайното предписание от май, Варшава не е спряла добива на лигнитни въглища, поради което до момента Полша заплаща санкция от 500 000 евро в бюджета на Европейски Съюз за всеки ден, в който не извършва заповедта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР