За неща, които са се говорили преди 3 години, ако

...
За неща, които са се говорили преди 3 години, ако
Коментари Харесай

Бойко Найденов пред Дарик: Механизмът за разследване на главния прокурор не е съдебна реформа

" За неща, които са се говорили преди 3 години, в случай че правосъдната система работеше обикновено, всичко това трябваше да бъде тествано, да бъдат извършени разпити. Но в случай че има паралелна страна, която не разрешава тези неща, стигаме до извода, че големите средства, които се изсипват всяка година от бюджета на данъкоплатеца в службите за сигурност, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата, отиват някъде напразно ".

Това разяснява в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио някогашният шеф наНационалната следствена работа Бойко Найденов по отношение на проблема " Осемте джуджета ".

Според него би трябвало да се стартира със промяната на Висшия правосъден съвет (ВСС). " Това, което излиза, за мен е доста, доста, доста проблематично. Тези каузи, които в този момент стават обществени, за какво са били държани по този начин? Кой е този прокурор, който не се е произнесъл в продължение на три години по даден проблем? Това са някогашни мои сътрудници, които очевидно не са изпълнили отговорностите си като магистрати ", уточни Найденов.

Вчера, 31 май, Кристиян Христов бе задържан преди да даде конференция по отношение на проблема " Осемте джуджета ". Събитието трябваше да се организира в Българска телеграфна агенция на тематика " порочните способи за преодоляване на правосъдната система ".

Преди това обаче Христов съумя да приказва с публицисти и показа по-ралзична версия от тази на Любена Павлова – че тя и Петър Петров-Еврото са били доста близки с Иван Гешев и тя е имала дейна роля в схемата.

" Истината постоянно е някъде по средата. Истината е това, което открият надлежните органи. В едно изявление всеки може да каже каквото желае, само че точно надлежните органи, когатопроведат разпит, би трябвало да закрепят показанията на тези хора, с цел да може в действителност да се отсее истината от измислицата ", разяснява Бойко Найденов.

" Доколкото аз разбрах, Кристиян Христов е бил разгласен за търсене дружно с Петър Петров и сега, в който е бил открит, те са били длъжни да го задържат ", уточни още той.

За случая " Барселонагейт " Найденов разяснява следното: " Ако погледнем малко по-развитите евопейски страни, страни ще забележим, че и министър председатели, и президенти бяха осъждани. Който е направил закононарушение, би трябвало да сипонесе отговорността, без значение какъв пост заема и какво е мястото му в политическия живот. Ако няма закононарушение, тези, които са злоупотребили с властта си, също би трябвало да понесат отговорността си ".

" Дали някой в действителност искаше правосъдна промяна? Какво е правосъдна промяна? Механизмът за следствие на основния прокурор не е правосъдна промяна. Това е един дребен детайл ", сподели още Бойко Найденов.

Той изясни, че с този механизъм може би ще би трябвало да чакаме, че има сигнал, че основният прокурор е направил закононарушение, и по-късно да стартираме да го проверяваме. " За мен нещата са доста по-дълбоки, те са заложени в казуса в Конституцията ", уточни Бойко Найденов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР