За него театърът е игра, а режисурата е сближаване с

...
За него театърът е игра, а режисурата е сближаване с
Коментари Харесай

Аз съм свободен, защото не завися от никого! Александър Морфов на 62

За него " театърът е игра ", а режисурата е доближаване с актьорите. Той е неведнъж награждаван за свои постановки и е прочут в редица страни отвън България. Александър Морфов, който навърши 62, е Човек на деня на Свободна Европа.

За първи път от 7 години и единствено ден преди рождения му ден, на сцената на Народния спектакъл " Иван Вазов " се игра нов театър на Александър Морфов . Това беше гостуващата режисура " Антигона ", която режисьорът сложи в Плевенския спектакъл по времето, когато беше ръководен от сегашния шеф на Народния - Васил Василев.

След края на спектакъла, до момента в който публиката аплодираше актьорите, на сцената излезе и Морфов. Малко по-късно, беше обявено, че шефът изпраща цветя и беше донесена огромна кошница. Спонтанно Морфов хвана едно от тях и го хвърли към публиката. След него и артистите започнаха да пращат цветя към хората в залата, до момента в който в кошницата не остана нито едно.

Ден по-късно Народният спектакъл поздрави на уеб страницата си Морфов за 62-ия му рожден ден. Всичко това нямаше да има изключително значение, в случай че в последните десетина дни режисьорът на беше влезнал в открит спор с управлението на театъра в лицето на зам.-директорката му Велислава Кръстева , завеждаща връзките с обществеността.
" Известен причинител "
В края на октомври от вратата на кабинета ѝ беше махната табелката с името ѝ, а вместо нея се появиха надписи " Връзки с обществеността на Ахмед Доган " , " Изчезвай " и " Движение за права и свободи " . Кръстева е някогашен пиар на партията на Доган, беше зам.-министърка на културата в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014), подкрепян от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а по-късно стана и народен представител от придвижването.

В предишното тя непроменяемо придружаваше почетния водач на Движение за права и свободи, когато гласоподава. Направи го и на парламентарните избори на 2 октомври, макар че към този момент беше в качеството си на зам.-директорка на Народния спектакъл.

Преди ден Морфов разгласи в свое отворено писмо до уеб страницата, той е " известният причинител " на протестната акция против вратата на кабинета на Кръстева. Като причина уточни " откровената политическа агитация " в акта на зам.-директорката на Народния - да придружи на 2 октомври Доган до урната.
Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено
" Аз съм свободен, тъй като не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра заради противоречие с ръководството му! Моите убеждения са в моите постановки! Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено ", написа Морфов.

Подобни позиции не са необичайност за него. Преди три години режисьорът обществено съобщи, че не желае да живее в България, която се ръководи от " лумпени и бандити ".

Александър Морфов е притежател на голям брой български и интернационалните оценки, режисьор на редица постановки в най-различни страни и неприкрит критик на политическата класа в България от години.

Той е от Ямбол и е роден в фамилията на офицера Морфи Морфов и Недялка Морфова - учителка и диригент на фолклорен хор и отбор в Сливен. Александър приключва математическата гимназия в Сливен и след казармата следва за малко в Техническия университет във Варна , където взе участие в театралната натрупа на университета и се влюбва в театралното изкуство.

" Театърът е игра ", споделя той пред бТВ. " Тя може да бъде трагична, може да бъде и доста радостна. Никога безсмислена. "
От София до Санкт Петербург
След като напуща университета прибързано, си намира работа като театрален служащ и осветител в сливенския спектакъл " Стефан Киров ". Малко по-късно е признат в НАТФИЗ в София с постановка за куклен спектакъл. След това приключва и кинорежисура при Георги Дюлгеров през 1994 година По това време той към този момент е режисьор в Народния спектакъл , а през 2000 и 2001 година е негов шеф и живописен началник.

След това в продължение на пет години е основен режисьор в спектакъл " Вера Комисаржевска " в Санкт Петербург . От 2009 година насам е правил постановки в България, Русия, Израел и други страни.

Актьорите, с които работи, споделят, че е скъпо прекарване да вземат участие в негови постановки. " България би трябвало да е горда, че има подобен режисьор ", споделя артистът Дарин Ангелов пред Българска национална телевизия. " Това е човек, който е дипломат на българската просвета пред целия свят. "

Самият Морфов споделя, че за него е значима груповата работа, а не едноличното взимане на решения от режисьора: " Режисурата е едно доближаване с хората, с които правиш нещо. "

" Не се срамя пред тях да се изложа, да им кажа какъв брой съм комплициран, че нямам решение, че нуждая се от помощ. Може би това по някакъв метод ги печели, че съм почтен с тях ", споделя той пред бТВ.

Много от постановките му са по типичен литературни творби. В Москва и Санкт Петербург е поставял Шекспир, Брехт, Мигел де Сервантес. Сред най-паметните му постановки в Народния спектакъл са " Хъшове ", " Полет над кукувиче гнездо ", " Дон Кихот ", " Декамерон ", " Сън в лятна нощ ", " Бурята " . Тази година след дълго неявяване на българската сцена той се завърна с постановката " Антигона " в Плевен.
Винаги съм се удивлявал за какво хората са едни в домовете си, в своите фамилни кътчета, а са други в живота
Участвал е и като артист в редица филми, измежду които " Иван и Александра ", " Любовното лято на един безделник ", " Сирна неделя ", " Козият рог ", " Приятелите на Емилия ", " След края на света ", " Хълмът на боровинките ", " Пътуване към Йерусалим " .

Александър Морфов е женен за актрисата Рени Врангова , с която имат две дъщери. Той дефинира фамилията си като " остров ": " Имам семейство, което обичам, боготворя и там в действителност се усещам благополучен. "

" Винаги съм се удивлявал за какво хората са едни в домовете си, в своите фамилни кътчета, а са други в живота... Нима е мъчно да се направи по този начин, че хората в едно по-голямо общество да се усещат един към различен като хора от едно
семейство? Това не го разбирам. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР