За настоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително

...
За настоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително
Коментари Харесай

Млад учител по физическо не успява да си намери работа на фона на недостига на преподаватели

За актуалната образователна година има недостиг на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура, съобщи неотдавна ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. От година на година казусът с дефицита на педагогичен фрагментите се задълбочава. До края на месец септември би трябвало да се пенсионират към 3 500 учители, настрана, а още от лятото се знаеше, че в страната липсват 1870 педагози от разнообразни специалности. 
На фона на този все по-задълбочаващ се проблем млада учителка по физическо образование от Силистра от години си търси работа. Тя има зад тила си повече от 15 години дейна спортна кариера в леката атлетика, бакалавърска степен по педагогика на образованието по физическо образование от Югозападния университет в Благоевград и магистратура по национална сигурност в Академията на Министерство на вътрешните работи. С сходна подготовка и професионални пълномощия 38-годишната Мери Мерал от Силистра се пробва да стартира работа като преподавател по физкултура в главно учебно заведение в Алфатар, където е работила към този момент три години, само че... на половин щат.  " И всяка образователна година ме назначават срочно и ме освобождават в края на образователната година ", споделя Мерал.
През август управлението на учебното заведение афишира следващия конкурс за преподавател по физическо образование, още веднъж за половин щат, поради броя на учениците - малко над 100. 

" И ме извикаха да си подам документите да аплайвам за работа, нямаше нито един претендент, входящ номер не ми е публикуван, когато си подавах документите и надлежно навръх датата, тутакси, шефът ме предложения за уточняване на детайлности и показа, че е притиснат от кмета на Алфатар, тъй като се прави главен ремонт на учебното заведение по план на община Алфатар, за назначение на сътрудник - пенсиониран и освободен от работа. И желаят да назначат него на това работно място ", разказа Мери Мерал в предаването " Нещо повече ".
Директорът на учебното заведение Юлиян Драгнев отхвърля и стартира друга версия, съгласно която документите не са входирани поради изчезнало заявление. " Това значи, че те са непълни и по тази причина от тези две лица, които си подали документите, ние назначихме без събеседваме сътрудника, който е с изрядни документи ", разяснява Драгнев.
Другият претендент е някогашният шеф на спортното учебно заведение в Силистра Петър Цветков. Спортист, почитан треньор, възпитател, експерт с положително име и кариера. Отскоро пенсионер. Предпочетен е тъй като е по-квалифициран, изяснява шефът Драгнев: " С определена спортна устременост - битка и джудо - нашите деца са склонни да се занимават с този тип спорт. "
Мери Мерал е безапелационна, че ще си търси правата до дъно. Изпратила е тъжби до министъра на образованието и инспектората към министерството. Представила е казуса си персонално и пред националния омбудсман Мая Манолова.  " Не е почтено по отношение на младежа в България, който е решил да остане в тази страна. Става въпрос за 10 образователни часа. Това е насмешка, а в региона няма никакви свободни работни места. Аз съм била 15 години спортистка и единствено с това съм работила. Няма къде да се осъществявам. Всички учебни заведения си държат учителите, въпреки и да са навършили пенсионна възраст. Младите не могат да се осъществят, а на всички места тръбят че няма млади учители ", стимулира се някогашната атлетка, съгласно която " се подиграват с младежите в страната ". 
Още по проблема и коментар на проф. Атанас Семов за обстановката с дефицита на преподаватели чуйте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР