За нас Турция е силен партньор и сме ангажирани развитието

...
За нас Турция е силен партньор и сме ангажирани развитието
Коментари Харесай

Турция за нас е силен партньор, каза сръбският президент

За нас Турция е мощен сътрудник и сме ангажирани развиването и задълбочаването на цялостните двустранни връзки, съобщи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич в диалог с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в Белград, заяви Танюг. Вучич уточни, че двете страни имат общи стопански ползи и за Сърбия е от извънредно значение съдействието по плана за създаване и употреба на газопровода Турски поток.

По време на срещата двамата са разговаряли и за подписването на съглашение, което ще разреши на жителите на Сърбия и Турция да посещават двете страни единствено с персонални карти, заяви пресслужбата на Вучич.

Сръбският президент посочи, че Сърбия остава ангажирана с бъдещото развиване на съдействието във всички области от съвместен интерес и изрази удовлетворение от развиването на политическите връзки сред двете страни, които са на най-високо ниво с помощта на интензивния разговор, доверието и взаимната поддръжка, написа Българска телеграфна агенция.

Гледаме на Турция като мощен сътрудник. Имаме общи стопански ползи и за нас е значимо, че Турция с огромни вложения оказва помощ за развиването на по-малко развитите елементи на Сърбия, съобщи Вучич и посочи, че доста цени персоналния принос на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за двустранното съдействие и довеждането на турски вложения в Сърбия.

Вучич съобщи също, че инфраструктурното свързване е ключ за още по-силно развиване на стопанската система и по-големи инвестиции, само че и за съдействие в целия район. Той посочи, че автомагистралата Белград - Сараево е най-значимият план, който ще се осъществя с финансовата помощ на Турция. От извънредно значение за Сърбия е съдействието по плана за създаване и употреба на газопровода Турски поток, който разрешава доставяне на района с природен газ и с реализацията на който се обезпечава диверсификация на трасетата и източниците и се усъвършенства сигурността на снабдяването на нашите страни, како и на по-широкия район, сподели президентът на Сърбия, констатирайки, че страната е заинтригувана за продължение на съдействието в региона на енергетиката, само че и на туризма като бранш с огромен капацитет.

По време на срещата с турския външен министър Вучич акцентира, че за Сърбия е от основен интерес запазването на мира и стабилността в района и че единствено интензивното съдействие на всички страни от Западните Балкани може да обезпечи разцвет и развиване освен за Сърбия, само че и за всички прилежащи страни.

Вършите отлична работа за своята страна и целия район, съобщи Чавушоглу. Той съобщи поздрави от президента Реджеп Тайип Ердоган, който, както съобщи, скоро ще посети Сърбия и района. Чавушоглу също благодари за огромната поддръжка, която Сърбия е оказала на турските компании и на работата на страната за непрекъснатото възстановяване на изискванията за вложителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР