За нас това е неприемливо, защото не искаме ЕС да

...
За нас това е неприемливо, защото не искаме ЕС да
Коментари Харесай

Унгария остава твърдо против финансовата помощ за Украйна

" За нас това е недопустимо, тъй като не желаеме Европейски Съюз да се трансформира в общественост от задлъжнели страни вместо да бъде общественост от страни, които си сътрудничат ", счита Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи през днешния ден, че страната му остава срещу проекта на Европейския съюз за пакет помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро през 2023 година, съобщи АП и Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че позицията на Орбан евентуално ще докара до опазване на напрежението сред Европейски Съюз и унгарското държавно управление на фона на разногласията за спазването на демократичните стандарти в страната.

Унгарският министър председател призна в изявление за държавното радио, че Украйна има потребност от поддръжка, с цел да финансира жизненоважни браншове и услуги, само че акцентира, че ще блокира проекта на Съюза за обезпечаване на финансова помощ посредством вземането на общ заем от всички страни членки.

" Въпросът е по какъв начин да помогнем на Украйна. Едното предложение допуска потреблението на бюджетите на страните членки за взимане на нов общ заем, който да се употребява за Украйна. За нас това е недопустимо, тъй като не желаеме Европейски Съюз да се трансформира в общественост от задлъжнели страни вместо да бъде общественост от страни, които си сътрудничат ", счита Орбан.

Предложението на унгарския министър председател е всяка от 27-те страни членки да отдели средства от личния си бюджет и да помогне на Украйна посредством двустранни съглашения. " Ние няма да приемем другия проект, не сме съгласни с него, а без нас той не може да влезе в действие ", добави той.

По думите на Орбан Унгария е подготвена да даде на Украйна средства от порядъка на 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от бюджета си в сходство с двустранно съглашение - сума, която съгласно него няма да навреди на националните ползи.

Пакетът финансова помощ за Украйна е следващият приоритет на Европейски Съюз, който Унгария блокира през последните месеци, отбелязва АП.

Според представители на европейските институции Унгария употребява правото си на несъгласие по тематиката, както и по въпроса за най-малък предел за корпоративния налог, в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране замразени поради опасенията по отношение на върховенството на закона и корупцията в страната.

В сряда Европейската комисия разгласи, че ще предложи удължение на блокирането на средствата в очакване на още промени от Унгария в сфери като независимостта на правосъдната система, изкореняването на корупцията при усвояването на еврофондовете и повишението на прозрачността в законодателната активност.

Страните членки би трябвало да вземат решение по предлагането на Европейска комисия до 19 декември.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР